fbpx

Emotionell Intelligens

Emotionell Intelligens

Vad är känslomässig medvetenhet?

Emotionell intelligens är en persons förmåga att kunna handskas med egna och andras känslor, ha hälsosamma relationer, motivera sig själv och vara empatisk med andra. När det gäller lycka och framgång i livet spelar emotionell intelligens lika stor betydelse som intellektuell förmåga.

Emotionell intelligens hjälper dig att bygga starkare relationer, lyckas i skolan och på arbetsplatsen genom att uppnå dina personliga mål. Det bidrar även till att du får bättre kontakt med dina känslor, lär dig omvandla avsikt till handling och fatta välgrundade beslut om vad som är viktigast för dig.

Emotionell intelligens definieras av 4 utmärkande egenskaper:

Självhantering – Du kan kontrollera impulsiva känslor och beteenden, hantera dina känslor på ett hälsosamt sätt, ta initiativ, följa åtaganden och anpassa dig till förändrade omständigheter.

Självmedvetenhet – Du känner igen dina egna känslor och hur de påverkar dina tankar och beteenden. Du vet vilka dina styrkor och svagheter är och har självförtroende.

Social medvetenhet – Du har empati. Du kan förstå andra människors känslor, deras behov eller oro, du uppfattar andrar känslomässiga signaler, känner dig bekväm socialt och känner igen maktdynamiken i en grupp eller organisation.

Relationshantering – Du vet hur du utvecklar och upprätthåller goda relationer, kommunicerar tydligt, inspirerar och påverkar andra, arbetar bra i ett team och hanterar konflikter väl.

Varför är emotionell intelligens så viktig?
Det är inte de smartaste människorna som alltid är de mest framgångsrika eller mest uppfyllda i livet. Du kanske känner någon som är akademiskt framstående men ändå är socialt odugliga och resultatlös på jobbet eller helt enkelt dålig i sina personliga relationer. Intellektuell förmåga (IQ) räcker inte för att uppnå framgång i livet. Ett högt IQ kan eventuellt hjälpa dig att komma in på universitetet men den är din emotionella intelligens (EQ) som hjälper dig att hantera stressen och de överväldigande känslorna inför dina slutprov.

Hög emotionell intelligens hjälper dig att inse arbetsplatsens sociala komplexitet. Assisterar dig när det är dags att leda och motivera andra. Men förutom gynnsamma sociala kompetenser på arbetsplatsen eller i skolan så förbättras både din fysiska och psykiska hälsa med högre EQ. Om du inte kan hantera dina känslor kan du förmodligen inte hanterar din stress heller. Och vi vet att  okontrollerad stress höjer blodtrycket, undertrycker immunförsvaret och ökar risken för hjärtattacker. Genom att höja din emotionella intelligens så blir du mindre utsatt för ångest och depression, dina sociala relationer blir starkare vilket resulterar i att du inte känner dig ensam eller missförstådd. Du upplever istället positiva känslor så som gör att du du känner dig glad, älskad och lycklig.

4 tips som hjälper dig bygga upp din känslomässig intelligens


Tips 1 – Självhantering

För att du ska kunna höja din EQ måste du kunna använda dina känslor för att fatta konstruktiva beslut om ditt beteende. När man blir alltför stressad är det lätt att tappa kontrollen över sina känslor och förmågan att agera på ett lämpligt sätt.

Tänk tillbaka på en situation då stressen överväldigade dig. Kan du komma ihåg om det var lätt att tänka klart och tydligt? Och kunde du fatta rationella beslut i den situationen? Antagligen inte. När man blir alltför stressad försvåras ens förmåga att både tänka klart och bedöma känslor – både sina egna och andra människors .

Med förmågan att hantera stress och förbli känslomässigt närvarande i svåra situationer, kan du ta in upprörande information utan att tappa självkontroll. Dina val kommer att vara väl övervägda istället för impulsiva reaktioner och beteenden som du senare förmodligen kommer att ångra.

Tips 2 – Självmedvetenhet

Konsten att hantera stress är bara det första steget mot uppbyggandet av känslomässig intelligens. Det är viktigt att bli medveten om sina nuvarande känslomässiga upplevelser, vilka oftast är en återspegling av tidigare livserfarenheter. Hur du hanterar känslor som ilska, sorg, rädsla och glädje beror oftast på kvaliteten och strukturen i dina tidigare känslomässiga upplevelser. Alla dessa kärnkänslor byggs upp under den tidiga barndomen, och beror i allra högsta grad på den kunskap och förmåga som din/dina primära vårdgivare hade och kunde lära ut till dig.

Om dina känslomässiga upplevelser som barn var förvirrande eller smärtsamma är det fullt förstående att du har försökt att distansera dig från dina egna känslor. De var helt enkelt för svåra att hantera. Men nyckeln till förändring ligger just där, att kunna ”ansluta” till sina känslor, hur svåra eller jobbiga de än kan kännas. De är bara känslor som du bär med dig sedan barndomen, och från den stunden du kan se dessa känslomässiga upplevelser med ”nya ögon” då kommer den tidigare känslan att ersättas med den nya. Som du ser till är logisk och noggrant undersökt, vilket gör att känsla inte längre är skrämmande eller hotfull.

Checklista för att testa om du har gamla känslor som ligger och tynger på dig.

Upplever du känslor som kommer och går snabbt? Eller känslor som byts ut den ena efter den andra, beroende på förändringar i dina upplevelser?

Kan du fysiskt uppleva dina känslor när de är som starkast, t. ex. i magen, bröstet eller halsen?

Upplever du starka känslor, såsom ilska, sorg, rädsla eller glädje, som oftast är uppenbara i ditt ansiktsuttryck?

Upplever du så pass intensiva känslor som är så starka så att de fångar upp både din och andras uppmärksamhet?

Om du känner igen dig själv i någon eller några av ovanstående punkter har du förmågan att ”avvisat” eller ”stängt av” dina känslor.  För att bygga upp ditt EQ – och bli känslomässigt frisk – måste du lära dig att ansluta till dina kärnkänslor igen, acceptera dem och bli bekväm med dem. För att lyckas kräv det både tid och engagemang från din sida, men det är uppnåbart. Mindfulness är väldigt hjälpsamt och välgörande i dessa situationer.

Tips 3 – Social medvetenhet

För att bygga social medvetenhet är det väldigt viktigt att du de facto är närvarande i den sociala processen.. Social medvetenhet kräver din närvaro just nu, och oftast så missas chansen för att man har fullt upp med sig själv och alla sina egna problem. Och även om många idag finner multi-tasking som en fördel så betyder det även att du troligtvis missar de hårfina känslomässiga förändringarna som sker hos de andra runt omkring dig, vilket självklart hindrar dig från att förstå dem fullt ut.

Du får faktiskt mera ut av dina sociala mål genom att lägga dina personliga tankar åt sidan för stunden och fokusera på själva interaktionen mellan människorna runt omkring dig.

Den känslomässiga process baserar sig på att ge-och ta, och kräver att du uppmärksammar förändringar i din egen känslomässiga upplevelse i varje kontakt.

Att vara uppmärksam på andra människors känslor betyder inte att du ska minska din egen självmedvetenhet. Genom att investera både tid och ansträngningar för att verkligen kunna förstå andra människor, så får du även insikt i ditt eget känslomässiga tillstånd och värderingar.

Om du till exempel känner obehag av att höra vissa uttryck eller åsikter, betyder det att du behöver titta inåt och rannsaka dig själv.

Tips 4 – Relationshantering

Att samarbeta väl med andra är en process som börjar med känslomässig medvetenhet. Genom din förmåga att känna igen och förstå vad andra människor upplever. När känslomässig medvetenhet är i spel kan du effektivt utveckla ytterligare sociala / emotionella färdigheter.  Dina relationer blir då mer effektiva, skapande och uppfyllande.

Bli medveten om hur effektivt du använder icke-verbal kommunikation. Det är omöjligt att undvika att skicka icke-verbala meddelanden till andra om vad du tycker och känner. Musklerna i ansiktet, särskilt de runt ögonen, näsan, munnen och pannan, hjälper dig att ordlöst förmedla dina egna känslor. Och på samma sätt läsa andra människors emotionella avsikter. Den känslomässiga delen av din hjärna är alltid på. Även om du ignorerar dess meddelanden kommer andra inte att göra det. Att känna igen de icke verbala meddelandena som du skickar till andra kan spela en stor roll i att förbättra dina relationer.

Använd humor och lek för att dämpa stress. Humor, skratt och lek är naturliga motgift mot stress. De minskar din press och hjälper dig att hålla saker i perspektiv. Skratt frambringar balans till nervsystemet i balans och skärper ditt sinne vilket gör dig mer empatisk mot andra.

Konflikt är inte alltid dåligt, konflikt och meningsskiljaktigheter är oundvikliga i mänskliga relationer. Och det gäller att inse att det är en möjlighet att komma närmare andra människor. Två personer kan inte ha samma behov, åsikter och förväntningar hela tiden. Att lösa konflikter på ett hälsosamt och konstruktivt sätt kan stärka förtroendet mellan människor. När konflikt inte uppfattas som hotande eller straffande, främjar det frihet, kreativitet och säkerhet i relationer.

No Comments

Post A Comment