fbpx

Initiativrikt & självverkande tankesätt – Övningar

Initiativrikt & självverkande tankesätt – Övningar

Kom i besittning av ditt självverkande tankesätt

Med ett självverkande tankesätt (dynamiskt tankesätt) har du en underliggande övertygelse om att din  inlärning och intelligens kommer att växa med tiden och med varje erfarenhet. När en människa tror på att han kan bli smartare, då inser han att varje ansträngning påverkar hans framgång. På så sätt lägger man in extra tid på kunskap och disciplin vilket leder till högre prestationer.

Du kan använda nedan frågor som en hjälplapp när du är i en situation då du har misslyckats och känner dig lite nere. Kom ihåg att det är i just dessa stunder som det är viktigt att inte tillåta sig själv att tycka synd om sig själv eller straffa sig själv. Du måste utarbeta en handlingsplan för varje misslyckande och lära dig från det.

Övning 1:

Ok, det funkade inte. Vad är mitt nästa steg kanske du undrar? Du måste detaljerat gå igen varje misslyckande och analysera vad det var som hände och hur du själv tänkte och kände i den situationen. Glöm inte att det är viktigt att du håller en dagbok gällande dessa händelser och att du skriver ned alla dina svar i boken. På så sätt så kan du alltid gå tillbaka och jämföra hur du funderade och reagerade i början av din transformation.

 1. Vad hände?
 2. Vad var din strategi?
 3. Vad tänkte du på under den stunden?
 4. Vad hände när du misslyckades?
 5. Vad har gått runt i dina tankar sedan händelsen?
 6. Vad har du lärt dig som kommer att hjälpa dig att göra bättre nästa gång?
 7. Vilka andra strategier kan du prova på? Eller vem kan du be om hjälp?
 8. Vad är din nya handlingsplan
 9. Hur kan du hantera tankar som kan få dig att inte vilja försöka igen?

Övning 2:

De här är felaktiga och negativa påstående om sig själv som väldigt många människor håller. Istället för att tillåta dig att tro på dessa, vad kan du säga till dig själv istället? Kom ihåg att allting kräver övning.

 • Jag kan inte göra det här.
 • Det här är för svårt.
 • Jag ger upp.
 • Jag försökte och det funkade inte.
 • Det är tillräckligt bra.
 • Jag är bara inte bra på det här.
 • Jag kommer aldrig att klara detta.
 • Det kommer ändå inte att fungera.
 • Jag kommer aldrig att bli så smart/duktig som……

Med ett självverkande tankesätt kommer du att tror på att din förmåga och intelligens kan utvecklas med lite ansträngning och uthållighet. Dina grundläggande förmågor och talanger är helt enkelt bara en utgångspunkt för dina riktiga potential. Du vet att alla människor är olika, men att alla kan bli smartare och bättre om de bara försöker.

 

 

No Comments

Post A Comment