fbpx

Vad ska en coach kunna?

what-coach-knows1

Är samtalsterapi och coaching samma sak?

Livscoaching är inte enbart samtalsterapi, och en coach gör mer än bara erbjuder tips och råd. Livscoaching kräver att din coach lär känna dig tillräckligt väl för att kunna granska och värdera dina mål effektivt, dessutom skall din coach kunna utforma strategier som passar just dig och som kommer att hjälpa dig att nå dina mål.

Samtalsterapi är vanligt , men coaching fokuserar på dig som en helhet. Vilket innebär att vägen mot förbättning inte ligger i att fördjupa sig i eller lösa tidigare smärta. Istället centrerar coaching runt att hitta balans i alla de livsområden som är viktiga för dig. Dessutom ska coachen se till att du börjar ta eget ansvar för ditt liv, genom att hålla dig ansvarig för de steg och mål ni tillsammans sätter upp.

Samtalsterapi hjälper dig att bli hörd

Det är både besvärande och oroande att patienter oftast inte ens hinner förklara orsaken till sitt besök på vårdcentralen, innan de avbryts av  läkaren. I stället för att ge patienterna sin odelade uppmärksamhet, och verkligen lyssna och försöka höra deras upplevelse, är läkarna snabba att anta varför patienten kom in på,  baserat på tidigare remisser och fall.

En coach som fokuserar på din holistiska helhet spenderar mer tid att lyssna på dig och rådger dig baserat på dina beteendeförändringar. När du känner dig hörd och motiveras för dina ansträngningar, förbättras ditt både ditt fysiska och psykiska hälsotillstånd mer än om du bara jobbar på att uppnå mål.

En coach som passar dig skall kunna:

  • identifiera i vilket område utav ditt liv du behöver hjälp
  • skapa och anpassa den framtidsvision som passar dig bäst
  • använda sin kompetens för att anpassa mål enligt dina behov
  • uppmuntra dina själviakttagelser och dina framsteg
  • utveckla handlingsplan och strategier, anpassade efter dina behov
  • frambringa självansvar hos dig, som gör att du uppnår resultat