fbpx

Vad är mina talanger?

Vad är mina talanger?

Vi beundrar alltid någon annans talanger, det kan vara framgång, intelligens eller skönhet. Eller så kanske det är deras styrka, mod och finurlighet.

Fokusera på dina egna styrkor och talanger

Det är alltid talanger egenskaper vi beundrar som vi egentligen själva skulle vilja utveckla. Men det vi oftast glömmer är att alla människor är unika med sin egen speciella uppsättning av styrkor och talanger. Som bara väntar på att bli upptäckta av oss.

Men det kan vara svårt att hitta vilka våra egenskaper och talanger är. Många av oss gör redan saker vi är bra på. Men det betyder inte alltid att det gör oss nöjda och tillfreds. Utan vi fortsätter att göra det vi är duktiga på, eftersom det hittills har fungerat bra för oss.

Känner du dig missnöjd eller vilse

Upplever du känslan av att någonting saknas? Känner du dig missnöjd, frustrerad och kanske till och med besviken på att du inte kommer vidare i livet? Idag är det vanligt att hamna i en identitetskris, med så mycket tryck från sociala medier hur man borde karaktärisera sig själv. Med så mycket information där ute, hur kan vi veta vilka våra riktiga styrkor och talanger är? Och hur vi ska använda dem?

Du får konstanta ledtrådar som försöker att berätta vad det är du borde göra med ditt liv, men det är lätt att missa dem om man inte är extra uppmärksam. Och det är lätt att inte vara uppmärksam om man inte vet vad det är man ska uppmärksamma…..

Glöm passion

Du kanske försöker att uppnå din passion i livet. Glöm passion! Du kan mycket väl spendera hela ditt liv på att söka efter det utan framgång! Du kanske undrar varför? Jo, eftersom passion är oftast en talang som du beundrar hos någon annan, något som du själv vill efterlikna. Det du har glömt är att det du är passionerad över kanske inte alls är passande eller möjligt för dig.

Använd istället din energi på att hitta dina unika styrkor och talanger, vad är DU bra på? Vad utmärker DIG? Och när du kommer underfund med vad det är som du är bra på och övar lite på det – och med tiden blir bättre, ja då kommer du att ha passion för det!

Ingen magisk formel för att bli bättre

Det finns ingen magisk formel som plötsligt kommer att visa dig vad dina styrkor är. För att inse vad det är du är bra på måste du först identifiera vad dina faktiska värderingar är. Dina värderingar hjälper dig med rätt prioriteringar i livet, se det som en intern kompass som pekar dig mot norr, mot din ”sanna nord”. Och när du väl hittar dit, så vet du att du har kommit rätt. Ditt liv kommer att vara bra, du kommer att känna belåtenhet och  tillfredsställelse.

Men för att lyckas måste du vidta rätt åtgärder. Det räcker inte med att enbart läsa tips eller vägledningar, du måste även vidta åtgärder baserat på den information. Du måste lova dig själv att du faktiskt kommer att ta till dig denna information och använda den, inte enbart läsa den.

Dina verkliga värderingar

Använd listan över vanliga personliga värden nedan för att komma igång. Sträva efter ungefär 10 toppvärderingar. Tänk inte för mycket på det utan välj ut det som känns naturligast för dig. När du går igenom listan kan du märka att vissa värderingar som du väljer ut kombineras naturligt, som till exempel om du värderar generositet, välgörenhet och gemenskap, kan du dra slutsatsen att, hjälpa andra är en av dina topp värderingar.

Du kan även lägga till andra värderingar i listan nedan.

 

Ansvar Ge Stabilitet
Ambition Genuinitet Sanning
Anknytning Hängivenhet Sanningssökande
Avhållsamhet Hårt arbete Spänning
Anseende Hopp Trovärdighet
Balans Identitet Tolerans
Belåtenhet Jämlikhet Traditionalism
Beslutsamhet Kärlek Tro
Bestämdhet Kreativitet Tillväxt
Dela Kontribution Utmaning
Disciplin Osjälviskhet Utforskning
Diskretion Oberoende Uttrycksfullhet
Djärvhet Punktlighet Unikhet
Engagemang Prestation Vitalitet
Enhetlighet Pålitlighet Vision
Effektivitet Praktiskhet Välgörenhet
Empati Pålitlighet Återhållsamhet
Entusiasm Professionalism Äventyrlighet
Egenvärde Progression Ärlighet Äkthet
effektivitet Påhittighet Ödmjukhet
Flit Samhörighet Öppenhet
Förståelse Självförbättring  
Förträfflighet Syfte  
Frihet Säkerhet  
gemenskap Självsäkerhet  
Grundlighet Självaktualisering  
Generositet Självkontroll  
Godhet Spontanitet  

Min topp 3 värderingar

Nu när du har din lista med dina 10 topp värderingar, så är nästa steg att prioritera värderingar från denna lista. Denna uppgift kommer att vara mera krävande, och här är det bra om du tar dig tid att verkligen reflektera över vad som känns viktigast och  mest rätt för dig. Det är just det här som är det viktigaste steget i att upptäcka dina verkliga styrkor och talanger. Om du känner dig osäker och inte kan välja mellan vissa värderingar ta då en paus och återkom lite senare till uppgiften. Du kommer att märka att nästa gång du tittar på listan kommer du automatiskt att veta vilka värden som passar dig bäst.

Dela upp din lista med dina 10 topp värderingar i par, försök att placera värderingarna så att de så gott som möjligt relaterar till varandra. Och sedan så skall du välja enbart 1 värdering från det paret. Det som känns mest naturligt för dig, det är vad du ska välja. Gå igenom listan tills du enbart har 5 topp värderingar kvar. Dra sedan ytterligare ner listan till enbart 3 topp värderingar.

Verifiera dina värderingar

Nu är det dags att verifiera dina värderingar, att de verkligen representerar dig som person. Testa hur dina topp värderingar passar in i ditt liv och din vision för ditt liv.

  1. Får dessa 3 topp värderingar dig att må bra med dig själv?
  2. Är du stolt över dina 3 topp värderingar?
  3. Skulle du vilja berätta för andra att dessa 3 värderingar är vad du respekterar mest?
  4. Skulle du hålla fast vid dessa 3 värderingar även om de inte var populära med andra?

Nu när du vet vilka dina topp värderingar är kan du lättare fatta beslut baserat på vad som är mest rätt för dig. Samtidigt så kommer du att ha mera förtroende och en bättre klarhet över de beslut du gör i livet.

Även om det skulle känns att  vissa val som baseras på dina värderingar inte riktigt är vad du skulle vilja göra i livet. Så är det bra att du vet att val du gör som baserar sig på dina värderingar kommer att göra det mycket lättare för dig på lång sikt.

Lycka till!

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.