fbpx

Kan man utmana sig själv och enkelt gå ner i vikt?

Kan man utmana sig själv och enkelt gå ner i vikt?

“Måste det vara så jobbigt!”

 

Att gå ner i vikt är inte lätt…. Det vet du som har kämpat med det i ett antal år. Det är inte lätt att vare sig forcera eller utmana sig själv.  Men med NLP kan du gå ner i vikt både lättare och snabbare. NLP övningar hjälper dig att ändra dina vanor så att du enklare kan gå ner i vikt. Skulle det inte vara lätt att gå ner i vikt om du gillade att äta nyttig mat?

Du kanske undrar hur det kan fungera? NLP är inte magi. Du kan inte bara helt plötsligt förvänta dig att bli smal med NLP och samtidigt fortsätta att äta sötsaker eller skräpmat. Men det NLP kan göra är att hjälpa dig att lättare uppnå din önskade vikt genom att få dig registrera t.ex.att choklad inte längre verkar tilltalande.

Du kanske undrar igen hur det är möjligt att du plötsligt skulle sluta gilla choklad? Och det kanske inte är så att du slutar att gilla choklad, det du vill är att sluta att äta choklad. Eller hur?

Du måste alltid utmana dig själv

 

Saken är den att man måste utmana sig själv att enbart fokusera på nackdelarna med choklad, varje gång man känner ett sug efter choklad. Tänk på den feta eftersmaken som blir kvar i munnen. Försök att se den feta eftersmaken som en synlig bild, t. ex. lim som fastnar i munnen. Släpp loss din fantasi, föreställ dig hur sockret tränger in i varenda lilla tand och hur sakta med säkert en förmultningsprocess påbörjas. Visualisera vidare sedan hur fettkropparna sipprar genom hela insidan av dig, hur de racar igenom dina blodkärl och sedan lägger sig som blekgula högar med fett under din huden. Föreställ dig vidare hur du hör ljudet av alla mättade djurfetter som samlas samman i ett kitt och täpper igen dina artärer. En annan funderare är, hur tror du att bearbetat fett luktar när man har plockat bort alla konstgjorda smaker och färger?

Hur tilltalande verkar den där chokladkakan nu? Läs upp ovanstående stycke högt för dig själv om du behöver. Ju mer du föreställer dig alla detaljer, desto bättre kommer processen att fungera. För utmana sig själv lite extra kan man försöka att rabbla upp stycket medans man har en chokladkaka framför sig. Fokusera på de dåliga aspekterna av det du har svårt att motstå och de kommer snart att utjämna de goda aspekterna. Resultatet är att du inte kommer att köpa en chokladkaka nästa gång du är ute och handlar.

Funkar det med alla typer av objekt?

 

Och självklart så funkar processen likadant på mat du ogillar och helst vill slippa äta, eller egentligen vad som helst. Välj ut något som du ogillar att äta men vet att det ändå är bra för dig. Föreställ dig hur broccolin du äter smälter ner fett-depoerna du har och förvandlar dem till vatten eller ren energi. Hitta på ord som får dig att se mera tilltalande på broccolin, som t. ex. ”vad knaprigt, välsmakande, delikat etc.” Hitta bara ord som du faktiskt kan relatera till, poängen är att du ska börja tro på att broccolin smakar bra och att du även fortsättningsvis vill äta broccoli. Berätta till andra hur bra broccoli smakar, och även om du inte helt fullt ut tror på det i början är det bara att fortsätta på samma spår. För eller senare kommer du att skifta inställning till hur broccoli smakar. Det är precis så har som man utmanar sig själv till att bli fri från något som man vet är dåligt för en! Kör ett tag och känn efter sedan, din kropp kommer att börja reagera positivt mot broccoli. Och om du vill ha snabba resultat, så är tipsen att du ska köra denna process så ofta och noga som möjligt, ju mer du gör det desto snabbare kommer du att få resultat.
neurologiskt

Hur fungerar allt detta rent neurologiskt?

 

Denna process lurar faktiskt hjärnan att konfigurera din reaktion på vissa livsmedel. Du instruerar din hjärna att vissa signaler gällande en specifik matvara är fel. Din hjärna kommer att reagera genom att korrigera dessa problem till din fördel. Så fort du tar en tugga av broccoli börjar processen …

Din frontallob (den främre delen av hjärnan) ger ut en medveten signal till din kropp att agera som om du njuter av broccoli. Den är den här delen av din hjärna som du kan utmana och beordra.

Den insulära loben reagerar direkt, enligt gammalt mönster. “Jag ogillar detta”, det är den äckliga smaken av broccoli. Den frambringar samma gamla smakupplevelser som du är van vid.

 

Men oj, vad är det här ?! Dina temporära lobar och parietallaobar (den övre, mittersta delen av hjärnan) börjar uppföra sig konstigt. De lyckas skapa reflexsignaler som indikerar stor glädje. Vad konstigt!

 

Eftersom du via din frontallob, har begärt signaler som matchar en välsmakande förnimmelse, skickar dina amygdala (den äldsta delen av ditt limbiska system ) ut svaga signaler av nöje, för att få de andra hjärndelarna att simulera liknande känslor. Ju mer du imiterar dessa behags-känslor,
desto starkare byggs sensationen upp.

Hippocampus (den största delen av ditt limbiska system) matchar denna angenäma känsla med välsmakande mat, och vidare matchar hippocampus den nuvarande sensoriska inkodningen med att äta broccoli. Det bekräftar att du faktiskt äter broccoli.

Din insulära lob har inte så mycket val än att korrigera och bearbeta denna nya angenäma känsla som nu är kopplad till broccoli.  Vidare så länkar din insulära lob direkt till de andra motsvarande delarna av hjärnan, att den här behagliga känslan relaterar till att äta broccoli.

 

Mer än så behövs inte

 

Svårare än så är det inte att utmana sig själv! Du har nu lär dig hur du skapar nya vägar, men glöm inte att detta är en nyskapad stig och att den behöver tid för att bli permanent och robust. Trots allt, så har du utvecklat vägen ”jag hatar broccoli” bra mycket längre. Och det kommer att ta tid för den ena vägen att helt och hållet byta ut den andra. Det är just därför det är väldigt viktigt att du upprepar denna process så många gånger du bara kan. Ju mer du utmanar dig själv och jobbar på dig själv desto starkare blir effekten och desto snabbare och lättare får du de resultat du vill ha.

No Comments

Post A Comment