fbpx

Jag är inte tillräcklig

Jag är inte tillräcklig

 

Vi är tillbaka till den eviga övertygelsen, ”jag är inte tillräcklig”. Det är så lätt för oss att dra ner oss själva med våra egna negativa tankar. Och samtidigt så himla svårt att höja upp oss igen efteråt.

Det här är en fråga jag har skrivit många gånger om i olika inlägg. Men det är en fråga som tar så mycket energi från oss, och som påverkar hela vårt liv så starkt. Jag skulle vilja säga att det är just denna känsla som har konstruerat ditt liv. Jag för min del har kämpat med den här felaktiga bilden, “jag är inte tillräcklig“, i många år fram och tillbaka. Det har varit en lång resa, där jag i vissa stunder har trott att jag har kommit i kontakt med ursprunget. Bara för att sedan ändå förstå att det finns mera jobb här, eftersom själva känsla fortsatte att poppa upp då och då.

Varifrån kommer övertygelsen jag är inte tillräcklig

Har du funderat på varifrån dessa negativa interna meddelanden kommer ifrån? Hur mycket du än gör så känns det alltid som om du på något sätt borde vara bättre, borde göra mer, borde kunna mer. Och du kan bara inte låta bli att känna ”jag är inte tillräcklig”. Så fort du har tänkt tanken är känslan av förkrossande över dig. Och så spenderar man någon tid, för vissa kanske nån dag på att återgå till det normala igen. Känslan är av att man är fast i en cirkel som bara snurrar på. Kommer det någonsin att ta slut?

Det är två helt skilda saker att känna att man är inte tillräcklig och att verkligen förstå innebörden av det. Att verkligen förstå och ändra denna felaktiga tro kräver både enorm intern styrka och allvarligt inre arbete. Alla dessa känslor av lågt självvärde kommer ifrån djupt rotade feluppfattningar.

Upprättandet av en falsk verklighet

Det är alltför lätt av ljuga för sig själv att man är positiv, att man mår bra med sig själv och t.om. att man älskar sig själv. Men om vi ordentligt skulle lyssna på våra interna dialoger skulle vi upptäcka att den starkare rösten är den dolda och grundläggande rösten. Den röst som styr hela ditt liv. Den som säger dig att du är inte tillräcklig.

Du kanske tror att de tankar du underhåller, dvs. dina medvetna tankar är de som avgör din vardag och ditt liv. Men faktum är att i ditt undermedvetna så finns det mycket kraftfullare influenser som bakom kulisserna driver ditt liv. De dolda övertygelser som färgar din syn på världen, andra människor och dig själv. De felaktiga övertygelser du har accepterat som din verklighet. De övertygelser som har gjort dig till den du är idag.

Skammens roll i ditt välmående

Den här felövertygelsen drar en stark känsla av skam med sig. Och det är just den skammen som vi har begravt djupt inom oss. Så djupt att det nästan är omöjligt att komma fram till den. Men det är just den skammen som skall vara ditt mål. Det är i själva verket inte din låga självkänsla, ditt låga självvärde eller den felaktiga övertygelsen, att “jag är inte tillräcklig“, som är drivkraften. Den känslan är bara resultatet. Drivkraften som styr dig och ditt liv är den skuld och skam som du har lagt på dig själv i tidig ålder. Och det är den känslan du rymmer ifrån. Den är den känslan du inte vågar erkänna för dig själv.

Är du beredd att ta tag i den verkliga orsaken

Vi är bara människor och det är fullt normalt att i stunder då man känner att man inte är tillräckligt bra, att man strävar att komma ifrån det. Tyvärr så är vägen vi väljer många gånger fel. Vi försöker att höja oss själva på sätt som skall övertyga både oss själva och andra om att vi visst är tillräckligt bra. Det kan vara att du kämpar med att nå en viss livsnivå som kommer att bevisa att du visst är tillräcklig. Det kan vara att du vill ha den snyggaste eller mest populära partnern, för det betyder ju att du är mer än tillräcklig. Pengar är ett allmänt bevis för att man är tillräcklig och t.om. extremt bra. Eller så kanske du bara söker dig från ställe till ställe med hopp om att kunna hitta den felande länken.

Du kanske redan har märkt att allt ditt jobb ändå inte har lett till de resultat du önskar dig. Eller så kanske du ännu inte har kommit till den insikten. Oavsett var någonstans på din resa du befinner dig är det dags att sluta att blunda för verkligheten. Dags att stoppa dessa självdestruktiva känslor som styr dig både känslomässigt och fysiska liv. Det är dags att du skalar av ditt falska jag och istället upptäcker ditt sanna jag. Innerst inne vet vi alla att även om vi gör misstag här och där så är vi bra personer. Och det är den insikten du ska söka efter.

Hela ditt liv är uppbyggt på felaktiga grunder

När du kommer till insikten att hela ditt liv är uppbyggt på felaktiga övertygelser som oftast är resultatet av otillfredsställda känslor från barndomen. Det är då du får en glimt av hur verklig frihet kan vara. Genom att du har lyckats nå den första glimten, så kommer det i sig att öppna upp fler möjligheter till en inblick i vad det egentligen är som har hänt och varför du upplevde det så. Men som jag redan har nämnt är detta en både svår och långdragen resa. Och det kan ibland vara svårt att utföra den helt ensam, men det finns hjälp, så var inte för stolt. Utan sök hjälp, det kan få dig att snabbare komma fram till kärnan.

Se det som en resa som du gör, där du bär en tung ryggsäck som är full med bollar i alla möjliga former och storlekar. Alla dina erfarenheter, minnen och beslut i livet är sammanlänkade. Och du måste börja med det senaste och gå baklänges. En boll i taget. Ju längre bak du kommer desto lättare blir ryggsäcken, tills en dag det inte finns några bollar kvar.

Vad ska man söka efter

Det svåraste är att veta var man ska börja att leta. Det verkar oändligt. Och den är det faktiskt. Om du föreställer dig ditt liv som ett träd, så är det en första rot du letar efter. Men alla andra rötter och hela trädet i sig, och definitivt alla grenar och smågrenar. Är utvecklade och ledda i en specifik riktning. Utvecklingen, riktningen och resultatet av ditt liv beror på den första roten, längst där nere.

I de allra flesta fallen så börjar det under tidig barndom. Du kanske tycker att ”jag hade en bra barndom”. ”Vi hade ett fint hus”,” jag fick det jag önskade mig”, ”vi åkte på semester”, ”mina föräldrar skildes aldrig”. ”Det finns ingenting jag var utan”.

Felmeddelanden

Men det kanske du var. Det godkännande, den iakttagelsen och kärleken som varje barn har behov av, kanske inte var tillräcklig. Dina föräldrar kanske hade höga krav på dig, att du skulle vara bättre i skolan, ha högre betyg, eller duktigare på någon sport eller något instrument. Eller så kanske du upplevde att dina föräldrar favoriserade ditt syskon. Oavsett vad det var, så var meddelandet som kom fram till dig, ”jag är inte tillräcklig som jag är”.

Vi är i högsta grad beroende på den kärlek och godkännande vi får från våra föräldrar. Och den grad vi upplever att vi blir sedda för vem vi verkligen är. Och det finns egentligen bara två riktningar man kan ta efter detta.

  1. Vi anpassar oss. Dvs. Vi kväver det som är vårt riktiga jag, och blir det ”bra” barnet som vi har uppfattat att våra föräldrar egentligen önskar sig. Känslan av otillräcklighet accepteras.
  2. Vi drar oss undan. Och bygger upp ett skyddsnät runt omkring oss. Vi pressar oss själva till bristningsgränsen för att komma ifrån känslan att man inte är tillräcklig. Känslan av otillräcklighet accepteras inte.

Resultatet av båda riktningarna blir en vuxen person som aldrig har varit i kontakt med den riktiga känslan av egenvärde.

Detta är svårt att acceptera, men om du är redo så önskar jag dig all lycka och välgång. En bok som jag skulle rekommendera att du läser är The healing code, från Alexander Loyd.

Du behöver inte vara religiös eller tro på den religiösa biten i boken, men ta in meddelandet från den. Och använda den övning (the healing code) så ofta du bara kan.

 

Lycka till

Andri Gerou

No Comments

Post A Comment