fbpx

Önskar jag kunde slippa mina negativa känslor

Önskar jag kunde slippa mina negativa känslor

 

För ett bra och balanserat liv så är både negativa och positiva känslor nödvändiga. Negativa känslor kanske inte är så trevliga att uppleva men det finns två väsentliga skäl till varför vi behöver uppleva dessa känslor.

  1. Via våra negativa känslor får vi en motsatt syn på våra positiva känslor. Helt enkelt så skulle vi inte känna likadant för våra positiva känslor om vi inte hade de negativa att jämföra med.
  2. Negativa känslor är en del av vår uppbyggnad och har alltid tjänat till att se till vår överlevnad. Dessutom hjälper de negativa känslorna oss att utvecklas och gå framåt.
  • Ilska får dig att konstruktivt bekämpa problem du stöter på.
  • Rädsla får dig att skydda dig från potentiell fara.
  • Motvilja hjälper dig att avvisa det som inte är bra för dig.
  • Sorg förenar dig med det som du håller kärt.

 

Är negativa känslor bra

Nu när du har några av de starkaste negativa känslorna förtydligade, tycker du att det är en bra idé att inte ha några negativa känslor?

Du kan inte undvika negativa känslor.  Visst, det kan ibland vara svåra att hantera och till och med smärtsamma. Detta är sant och upplevs väldigt start när de negativa känslorna är för starka eller, när de ploppar upp för ofta. Alternativt om du frivilligt väljer att hålla kvar dessa känslor under en längre period.

För att må bra och vara nöjd med sig själv och sitt liv handlar det inte om att bli av med de negativa känslor. Utan att istället lära sig att hantera dem effektivt, samtidigt som de positiva känslor ökas.

Inrikta dig på vad du ska göra och inte på vad du inte ska göra

Det är självklart inte en simpel uppgift! Känslor är resultatet av våra tankar och reaktioner, dvs. vi tänker något först (och det kan vara på ett helt omedvetet plant), sedan så känner vi reaktionen av våra tankar. Alltså kan vi inte börja från fel ände… Vi kan inte börja med att ändra sättet vi känner på, utan vårt fokus skall ligga på att underhålla rätt tankar. Eller mera specifikt, bestämma vad vi ska och vad vi inte ska tänka på. Lätt som en plätt, eller hur? ?

Ja, hur gör man? Det låter ju så enkelt i teorin, men i praktiken är det aldrig lika lätt. Och du kan redan nu börja skifta fokus från att se negativ på detta och istället fokusera på det positiva. Det finns alltid både positiv och negativ med i varje situation. Ditt val ligger i vad du väljer att se och underhålla. Tyvärr så är vi människor inte födda med färdigheter som hjälper oss att hantera negativa känslor, men det betyder inte att vi inte kan lära oss det. Om du egentligen tänker efter lite, så har du fått lära dig allting som du kan idag. Eller hur?

Alltså är det bara att ”kavla upp ärmarna” och se till att lära sig.

Tips
  1. Identifiera vad du känner

Det är tid att bli medveten om vad det är man känner, och det kräver övning.

Nästa gång du upplever en negativ känsla, som till exempel avund, försök med att namnge exakt vad det är du känner.

Till exempel:
Jag blir så avundsjuk när jag ser den tjejen / killen med mitt ex.!
Jag känner mig mycket mindre än henne/honom, ser inte lika bra ut/eller är inte så poppis.
Jag ogillar henne/honom för det dem står för, men egentligen så skulle jag också vilja vara som dem.

  1. Dölj inte vad du känner för dig själv

Det är ingen idé att du försöker ljuga för dig själv, eller vilseleda dig själv i att tro något annat än vad du verkligen tycker, tänker och känner. Ett sådant beteende betyder bara att du förlänger det oundvikliga. Dessutom så du drar du bara ut på det hela, som resultat att du mår dåligt under en längre period. Var ärlig mot dig själv, även om det kanske känns både pinsamt och jobbigt.

  1. Varför känner jag som jag känner?

Här måste du börja arbeta med problemet. Det absolut bästa är att ha ett block där du kan skriva ned alla de olika tankar och känslor som kommer upp. Fokusera på vad det var som fick dig att reagera till att börja med. Och dra det sedan vidare till varför du ens reagerade på det. Sist fokusera riktigt noga och se om du verkligen tycker att det du reagerade på är så viktigt eller ej. Om nej bestäm dig för att i fortsättningen försöka att reagera mindre på liknande situationer. Och om ja, ja då behöver du jobba like extra med den känslan. Och skulle det kännas jobbigt så kan du alltid be om hjälp från någon. Som till exempel en coach, psykolog eller kurator.

Till exempel:
säg att du ser/hör några personer viska, och du upplever det som om de viskar om dig. En sugande känsla i magen dyker eventuellt upp, eller så kanske du känner att du bli helt varm i kroppen. Gå nu igenom vad som fick dig att reagera på detta sätt. Gå sedan vidare med att fundera på varför du regerar/reagerade som du gjorde. När du känner att du kan svara på fråga 1 och 2 går du vidare till fråga 3. Tycker du i nuläget att du behöver känna så som du gjorde nästa gång någon viskar? Vad har du lärt dig från situationen du upplevde och hur kan detta läge hjälpa dig när nästa liknande situation dyker upp?

  1. Acceptera dig själv och dina känslor precis som de är

Vi är alla helt unika och det är inte meningen att vi ska vara som någon annan. Alltså är det dags att släppa sådana tankar, de motarbetar dig bara. Syftet med att lära är att inse vad du är unik på och hur du kan utnyttja det på ett sätt som gynnar dig. Acceptera sättet du känner på, utan beskylla någon annan för dina känslor. Kampen ligger inom dig själv och inte med den andra personen. Negativa känslor och att du känner på ett visst sätt finns där av en anledning. Och den anledningen är att du behöver bekanta dig ytterligare med just den känslan och lära dig förstå vad den står för.

Döm inte dig själv för att du känner på ett visst sätt. Det är fullt normalt. Jobba istället på att bli bekant med hur du känner gällande vissa situationer och känslor. Det kommer att hjälpa dig att utvecklar och gå vidare i livet!

Hoppas dessa tips kommer att vara till hjälp! ❤️ ? ? ? ? ?

Andri Gerou

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.