fbpx

Är du optimistisk eller pessimistisk?

Är du optimistisk eller pessimistisk?

O ptimist eller pessimist?

Det finns två sätt att se på världen, optimistiskt eller pessimistiskt. I vilken kategori du tillhör har mycket att göra med din uppväxt, och på det sätt du har blivit lärd.

Barn snappar upp de känslomässiga vibbarna från sin hemmiljö. Om hematmosfären är optimistisk och avslappnad, så kan även barn som har en läggning till ångest blomstra och lära sig att vara positiva. Men om hemmiljön är spänd och dysfunktionell är optimism en av de första egenskaperna som försvinner. Det är svårt att vara känslomässigt positiv och optimistisk när du inte har fått rätt grund från din allra tidigaste hemmiljö.

Din uppväxt spelar stor roll

Om du tycker att du har en tendens att vara negativ, så är faktiskt din barndom inte helt att klandra.

Visste du att optimism är 25% ärftligt? D.v.s. om du inte kommer ihåg att dina föräldrar var speciellt positiva eller optimistiska, då är det mycket troligt att du själv har svårt för att hålla dig positiv och optimistisk. Men förtrösta inte, det finns hopp! Det finns många andra faktorer som påverkar din positivitet. Du har ett relativt stort vridrum för att själv kunna utveckla en mera optimistisk syn som vuxen. Alla kan lära sig att bli optimistiska, tricket är att hitta ett syfte i sin tillvaro. När du arbetar med ett syfte eller lever ditt liv med ett syfte, känner du dig mera uppfylld. Det blir lättare för att se din tillvaro som som halvfullt, istället för att se det som halvtomt.  Och det i sig är ett starkt verktyg.

Du kanske tycker att det är jobbigt med folk som konstant är glada, eller ser allting genom en positiv lins. Du kanske tycker att livet kommer med alla möjliga problem och hinder, och att det är hela meningen med att leva.

Din livssyn

Men positivt tänkande och optimism betyder inte att du ignorerar livets stressfaktorer. Du har bara ett mera produktivt sätt att hantera livets svårigheter. En optimistisk livssyn tillåter dig att ha en bra kontakt med din omvärld trots dåliga omständigheter. En optimistisk livssyn hjälper dig att minska dina känslor av sorg, depression eller ångest. Optimistisk livssyn bidrar till starkare relationer med andra och ger din nyttiga färdigheter under specifika svårighetstider. Genom att du bättre hanterar stressande situationer gör att de skadliga hälsoeffekterna av stress minskar, vilket gör att du både är och känner dig friskare.

Om vi ska tro på vetenskapen så säger den, att människor med en optimistisk syn har en bättre kardiovaskulär hälsa och ett starkare immunsystem,  de tjänar en högre inkomst och har mer framgångsrika relationer.

Låter detta som något du själv skulle vilja ha och dagligen erfara? Vill du också kunna ha ett tankesätt som gör det möjligt för dig att se världen, andra människor och olika händelser i ett mera positivt ljus?

Hur blir jag mera optimistisk

Optimism är inte något som kommer naturligt för alla, och som du kommer att märka så kommer det att ta tid att ändra ditt tankesätt. Men du ska inte låta det hålla dig tillbaka, tvärtemot, du ska börja jobba på det så snart som möjligt. Här får du 5 Tips som kommer att hjälpa dig att sporra din optimism.

 

Byt ut “inte tillräckligt” mot “tillräckligt”

Många tror att lycka baseras på externa saker. Men faktum är att det är vi som oftast  håller tillbaka oss själva. Vi är egentligen inte medvetna om alla negativa tankar och meddelanden som passerar våra tankar dagligen. Som t.ex. ”jag är inte tillräckligt bra”, ”jag ser inte tillräckligt bra ut”, ”jag är inte tillräckligt duktig eller smart” osv. Det är alltid orden ”inte tillräckligt” som saboterar det för oss. Hur skulle det vara om du bytte ut orden ”inte tillräckligt” till bara ”tillräckligt”? ”Jag är tillräckligt bra”, jag är tillräckligt snygg”, jag är tillräckligt smart”. För att du ska kunna vara mera positiv och optimistisk, måste du börja eliminera de negativa meddelanden som saboterar dig. Var noga med att försöka haffa alla dessa negativa tankar som omedvetet passerar varje dag. Se till att byta ut varenda negativa tanke till en positiv tanke. Du kanske inte fångar upp alla negativa meddelanden på första försöket. Men sakta men säkert ju fler negativa meddelanden du byter ut mot positiva, desto mera kommer du själv att märka att din inställning och perspektiv skiftar.

Du kan underlätta det för dig själv och skriva ner några positiva meddelanden du vill fokusera. Se till att upprepa dem så många gånger som möjligt varje dag. Och skulle du vilja ändra dina meddelanden till något annat så kan du självklart göra det. Den enda regeln som gäller är att de är optimistiska och uppbyggande meddelanden.

 

Lyft fram din egen framgång

Var inte blyg med att medge din egen framgång. Det är alltid lättare att uppskatta eller se upp till någon annan som man tycker är framgångsrik eller framåt. Men när det kommer till en själv blir man extra kritiskt, och det är aldrig tillräckligt bra. Där kom det igen ”aldrig tillräckligt”……….Återigen så måste du påminna dig själv om dina egna framgångar. Även om det är mindre framgångar, se till att uppskatta dem. Du har säker redan en massa som du har lyckats med och borde uppskatta. Skriv ner allting som du tycker du har lyckats med i ditt liv, även små saker. Försök att se dina egna framgångar från andra människors perspektiv. Du kan även be människor du litar på i din omgivning att ge dig feedback på dina framgångar. Då får du höra någon annans åsikt och jag är säker på att deras åsikt kommer att vara ett strå vassare än vad din egen åsikt är. Träna upp dig själv att se och uppskatta din egen framgång.

 

Sluta med att försöka förutsäga framtiden

Leta inte efter sammanband mellan dåliga incidenter. Bara för att något dåligt har hänt behöver det inte betyda att det kommer att hända igen. Faktum är att du kan i de flesta fallen se till att det inte händer igen. Det hjälper dig inte att försöka förutsäga framtiden konstant och prognosera att något dåligt kommer att ske igen. Försök istället att fokusera på det som sker i stunden. Om något dåligt har hänt, ja se då till att dra lärdom från den incidenten och hur du från denna situation kan lära och växa. Gå igenom incidenten och tänk efter på din egen roll i situationen. Vad hade du kunnat göra annorlunda? Skulle du kunna ha påverkat resultatet på något sätt? Är detta en situation som du känner är repetitiv, om ja, på vilket sätt? Och sedan viktigast av allt, bara släpp känslan. Välj att inte vara kvar i den känslan som får dig att må dåligt. Det hjälper att bara tänka på en helt blank skärm, eller en tom whiteboard. På så sätt så kan du ”nollställa” dina tankar och känslor från att gå vidare i ner-spiralen.

 

Var tacksam för det som går bra under dagen

Har du tänkt på varför när något dåligt sker, går man omkring om jämrar sig under större delen av dagen. T.ex. om du skulle tappa något, eller att du blev sen till jobbet, eller inte han med träningspasset. Och det är som om din hjärna direkt märker minsta lilla snedsteg du gör, och är kvick på att beskylla dig. Men hur ofta märker eller ens uppskattar du när något bra händer? Som t.ex. de dagar du inte tappar något alls, eller de dagar du inte är sen till jobbet, eller de dagar du faktiskt hinner med träningspasset. Säkerligen är dessa dagar bra många fler än de dagar då något går på tok, eller hur? Du måste bli mera medveten och börja reflektera över allting som faktiskt går rätt. På så sätt så kommer du själv att inse att det egentligen inte finns någon anledning att blir frustrerad över något som råkar gå fel ibland. Eftersom mestadels av tiden går saker och ting ändå rätt. Eller vad tycker du? Du kan hjälpa dig själv genom att göra en lista på saker som du är tacksam för varje dag. Gå igenom denna lista mentalt så många gånger du bara kan under dagen. Du kommer att märka att din inställning kommer att börja ändra karaktär.

 

Planera mindre och lev mera i nuet

När saker och ting inte går som du har planerat, hur reagerar du då? Om du blir upprörd när något inte går som du har tänkt, ja då kanske du borde jobba på att njuta mera av nuet. Lev i nuet. Det låter enkelt men människor har det oerhört svårt att njuta av det givna ögonblicket. Varför är det så, tror du?
Vi spenderar för mycket tid där vi spelar upp tidigare ögonblick eller så planerar vi för framtida moment. Vilket gör att vi missar de viktiga ögonblicken som är vår chans att gå den rätta vägen eller utföra den rätta handlingen. Detta är möjligheter vi går miste om eftersom vi helt enkelt inte har möjlighet att uppfatta dem, även när de finns rakt framför oss.

 

Jag säger inte att du ska sluta planera helt och hållet. Det skulle vara ett missvisande råd. Måluppsättning är viktigt både för personliga och professionella förutsättningar. Men att du tillbringar mera av din tid i nuet. Nuet är det enda ögonblicket du egentligen har kontroll över och kan påverka. Du kan planera hur mycket du vill, du vet ändå inte säker hur det kommer att spela ut. Är det då inte bättre att du fokuserar på nuet och ser till att få det till det till den nivå du är fullständigt nöjd med?

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment