fbpx

Bemästra din osäkerhet

Bemästra din osäkerhet

Denna vecka har de flesta av min inlägg fokuserat på osäkerhet?, negativa mönster, jämförande och rädsla.

Varför klarar jag inte av det

Jag tycker att det är jätteviktigt att klargöra att dessa negativa egenskaper och osäkerhet, är något som vi alla går omkring och bär på. Det är viktigt att betona att det är helt vanliga och normala egenskaper, och det finns alltså ingen anledning? att gå omkring och tro att man har misslyckats. Ingen anledning som helst! Bara för att vissa dagar inte går som som du har planerat eller föreställt dig, betyder inte det att du har misslyckats. Det betyder inte ens att saker och ting har gått fel. Det är högst troligt att det bara är du som går omkring och tycker att det har gått åt skogen, eftersom du i förväg hade planerat eller byggt upp en tro om hur du skulle önska ?? att saker och ting utvecklar sig.

Om du istället väljer att vara öppen? för den situation som du möter, och gör det bästa av det tillfälle som du har blivit erbjuden. Så lovar jag, att du om du bara får lite tid, kommer att tycka att det blev precis så som du ville att det skulle bli!

Besvikelse

Det är klart att osäkerheten och besvikelsen växer när saker och ting inte utvecklar sig som du har planerat, eller förväntat dig. Du kanske förväntade dig att ditt jobb skulle vara mera uppfyllande. Du kanske känner att du inte klarar av dina tentor som du har tänkt. Du kanske är besviken på att du ännu inte har ett fast förhållande. Eller allmänt att dina planer för din framtid inte har gått i uppfyllelse. Saken är den att det kanske blev precis? så som det egentligen borde har blivit, och det kanske är det bästa som har hänt dig??. Du får en möjlighet att hantera situationen baserat på vem du är – och inte på vem du förväntade dig att bli.

Enligt forskare som undersöker bibelns innebörd, så är en ”öppen dörr” en ny möjlighet. En ny dörr öppnas för nya alternativ och chanser i livet. En öppen dörr betyder att du har en effektiv kontakt och kommunikation med dig själv och med de omkring dig, och att du i den stunden är öppen för att ta i det nya som erbjuds till dig. (En bok? som jag skulle rekommendera om du vill få en rationell förklaring till bibelns betydelse är Thomas Troward`s bok “bible myster and bible meaning”).

Jag vill inte att du tar detta religiöst utan med symbolisk mening. Och att du försöker att acceptera och ta in allt det som kommer i din väg. Ignorera det inte, degradera det inte som något oviktigt eller ovärdig. Chansen finns att du förlorar en förträfflig chans!

Bemästra din osäkerhet

Nu, med det sagt så vill jag återgå till vad du kan göra för att bemästra din osäkerhet?.

Jag vill här börja med att säga, att komma helt undan din osäkerhet och känslan av att inte vara tillräcklig, är omöjligt. Sträva inte efter det. Jag får påminna mig själv om detta konstant. Det är lätt att vara för hård mot sig själv? när man upplever att man inte har lyckats med något. Och direkt så slår osäkerheten in. Det gäller att jobba på att bli medveten om denna osäkerhet, och att bromsa sinnesrörelsen när det väl kommer. Skillnaden blir att du inte alls kommer att må lika dåligt om och när du klarar av detta. Du kanske inte ens kommer att må dåligt, utan ta det med en klackspark och gå vidare. Vore inte det underbart?

Varför är jag så osäker?

Är du orolig och ängslig när du ska träffa nya människor? Känner du att du inte har någonting att komma med? Tycker du att du är överviktig, tråkig, otillräcklig, oattraktiv⁉️

Om du har svart ja✔️ på någon av de ovan påståendena. Då är det stor dags att börja hantera denna osäkerhet. Det är främst 2️⃣ egenskaper som göder den inre osäkerheten; ditt självförtroende och din vägran att inse dina kvalifikationer.

Fokusera på dina egna kvaliteter

Osäkerhet grundar sig oftast i att du känner att du inte är tillräcklig på något plan. I alla relationer, vare sig det är personliga eller jobb relaterade, är syftet med samband mellan människor att på något plan komplettera varandra?. Vi har alla olika bra kvaliteter och styrkor, och istället för att tänka på det du inte är bra på, ta fram och generera mera av dessa kvaliteter. Hur vore en relation och båda parterna erbjöd exakt samma kvaliteter? Intresset skulle säkerligen ebba ut relativt fort, skönheten i relationer är att komplettera varandra.

Värdera dig själv från de ansträngningar du gör, hellre än utfallet. Dina ansträngningar kan du påverka, du kan välja att göra mera↗️-eller mindre ↘️i varje situation. Och om du inte är nöjd med ett utfall, se då till att dina ansträngningar är annorlunda vid nästa tillfälle. På så sätt så kontrollerar du själv utfallet, och du kan alltid ta ansvar för de val och de ansträngningar du genomförde. Likaväl om du behöver öka dina prestationer.

Stärk ditt självförtroende

Om du brukar kritisera dig själv?? ?? när något inte blir så bra som du har tänkt dig, så ger du ”omedvetet” tillåtelse till din inre kritiska röst att bestämma över dig. Denna röst skapade du under svåra känslomässiga situationer som du inte kunde hantera som liten. Och när du sedan växte upp följde ”denna röst” med dig, och blev en del av dig själv utan att du ens märket det. Och denna röst är alltid kritisk och destruktiv. Den låter dig aldrig slappna av, eller må bra. Det är som om den konstant vill straffa dig…..?

Det är fullt normal att om du har ett lågt självförtroende att du reagerar mycket starkare på misslyckande. Det handlar egentligen inte om det specifika misslyckandet, utan istället och ditt eget självvärde, och att du inte är tillräckligt bra, och att du därför misslyckades.

Uppskatta alla dina insatser, du kanske inte tycker att det räknas som insatser. Men se det ur en annan persons perspektiv, eller fråga någon annan om deras åsikter. Det är dags att bryta dina begränsade övertygelser och den ”lilla rösten” som vägrar ge med sig. Fråga 10 personer vad de tycker om en viss insats som du har gjort senast och se hur många som kommer att tycka att det är en BRA insats. Det kan ta tid? att börja tro på sig själv, och ens egna färdigheter. Men ge inte upp, utan fortsätt att ta fram alla dina insatser, även de som du tror inte ens räknas som insatser.

Tack för att du läser detta inlägg och skriv gärna en kommentar.

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.