fbpx

Relations coaching – Hitta lyckan! del 2

Relations coaching – Hitta lyckan! del 2

tycka Relations coaching – för dagbok

Det är viktigt att föra dagbok eller journal eftersom ni då kan registrera effekterna ni får från övningarna i er relations coaching. Och det är den insikten ni får ut av övningarna, som kan resultera i att ni får ut mer från er relations coaching än bara en flyktig upplevelse. Och sedan så är det viktigt att komma ihåg och ta del av allt det positiva som ni lyckas skapa sinsemellan, istället för att låta de positiva situationerna dö ut, med en bortförklaring som “Ja, det hände, men vi vet inte varför eller hur vi kom dit, det kändes bra ett tag, men nu gör det inte det längre”.

Journalerna kommer att ge er en chans att gå tillbaka och påminna er själva om de positiva ögonblicken som ni lyckades skapa, och ta dem i användning när ni så behöver. Journalerna kan även agera som en ”varning” för det som inte fungerar. Och det är ju alltid bra att veta vad som inte fungerar, eller hur?

Trevliga men även meningsfulla aktiviteter

Dessa övningar utgår på att att göra trevliga, viktiga och meningsfulla aktiviteter tillsammans. Det rekommenderas att övningarna görs under en två-veckors period på följande sätt. Dess övningar är riktade på att hjälpa er relations coaching och att uppmärksamma ert förhållande som en enhet istället för något enskilt och isolerat, där ni agerar var för sig.

Övningar

1) Välj en trevlig aktivitet att göra tillsammans och se till att aktivitet fullbordas innan ni går vidare. Exempel: Spela spel tillsammans, träna tillsammans, dansa, gå på bio, gå ut på middag, gör något kreativt tillsammans.

2) Välj en uppfyllande aktivitet som ni båda anser vara viktig eller meningsfull och se till att den fullbordas.
Exempel: Utför hushållssysslor, bemöt svåra problem och lös dem på ett sätt som passar båda parterna, bidra med något för en förbättring till samhället omkring er.

3) Anteckna vad som hände i ert liv både under och vid avslutandet av aktiviteterna. Vilka aktiviteter hade mest effekt på ert humör? Anteckna vilka positiva effekter som ägde rum under och efter varje avslutad aktivitet. Skriv ned allting dagbok eller journal.

4) Observera hur era val och handlingar gjorde att dessa viktiga, meningsfulla och behagliga aktiviteter kunde förverkligas. Skriv ned i dagbok eller journal.

(5) Glöm inte att ni båda måste jobba på er relation, för att få det att fungera. En ny aktivitet måste göras varje dag i två veckor.

Minska stressen i förhållandet

Nedan uppsättning av metoder är särskilt användbar för att minska stress i förhållanden och skapa en positiva effekt som är lugn och anpassningsbar.

Ni ska igen välja två aktiviteter per dag under en två veckors-period. Och självklart så skall ni vara överens om vilka aktiviteter ni ska utföra.

Övningar
  1. Ta 20 minuter för att berätta för varandra om de saker ni mest beundrar med varandra. Viktigt att ni skriver ner alla kvaliteter ni går igenom.
  2. Ta 20 minuter på att återkalla älskvärda minnen som ni har delat tillsammans eller om ni har en väldigt nytt förhållande, skapa en framtid tillsammans med med positiva situationer ni har gått igenom.. Skriv ner varje minne eller bild av framtiden.
  3. Ta 20 minuter för att komma ihåg de gånger ni har accepterat ett inflytande från den andre och då ni har märkte ett positivt resultat av detta inflytande. Skriv ner varje erinring och dess positiva resultat.
  4. Ta 20 minuter tillsammans för att komma ihåg de gånger ni samarbetade och märkte ett positivt resultat av detta samarbete. Skriv ner varje erinring om dessa samarbeten och dess positiva resultat.
  5. Ta 20 minuter och kom ihåg situationer då ni har lugnat varandra eller hjälpt till att lugna den andre. Skriv ner varje minne och dess positiva resultat.
  6. Ta 20 minuter för att minnas de stunder tider då ni övade känslomässig behärskning med varandra och då ni lyckades med att inte komma i luven på varann.
  7. Ta 20 minuter att acceptera något om din partner som du tidigare bedömt på ett negativt sätt. Tala helt öppet om detta. Och skriv ned vilket karaktärsdrag ni tidigare reagerat negativt på och skriv även ner hur ni har lärt er att acceptera den karaktärsdraget.
  8. Ta 20 minuter på att fundera vad ni ville ändra på hos varandra, och gå sedan igenom hur den andre känner gentemot denna förändring och om ni kan komma till ett gemensam beslut, dvs. där båda får lära sig att både ge och ta.
  9. Fundera i 20 minuter på hur ni skulle kunna skapa en trevlig stämning som passar er båda och aktivera er sedan för att frambringa den stämning ni har valt ut åt er.

Vi gör redan flera av dessa saker tillsammans

Det kan av vissa tyckas att dessa övningar är något som lyckliga par gör helt spontant. Inledningsvis kan det dock vara svårt att lita på den andre och oftast så tänker man inte på att ett förhållande kräver arbete för att det skall lyckas, och att arbetet måste göras utav båda parterna för att det ska bli en hälsosam relation. Med tiden så lär man sig att lita på varandra och gemensamma engagemang tillämpas slutligen, men det betyder inte att ett förhållande behöver bli tråkigt eller trist. Förhållande skall vara roliga, och man skall trivas med varandra och hitta på nya saker att utföra gemensamt, som stärker banden mellan er.

Det krävs jobb

Genom att utöva relations coaching Seligmans övningar kommer ni båda att finna om ni har viljan att skapa en relation där ni båda är villiga att dela med utav er själva till den andre. Ni får lära er att bygga upp en relation som är frisk och får båda att må bra. Och även om det skulle vara så att ni upptäcker under resans gång att ni inte är rätt för varandra eller att den ena parten inte är intresserad utav att ge förhållandet en ärlig chans, så är även det en väldigt värdefull information.

Dessa övningar kommer från boken ”Character Strengths” (Peterson & Seligman, 2004).

No Comments

Post A Comment