fbpx

Hur börjar jag dejta efter skilsmässa

Hur börjar jag dejta efter skilsmässa

Skilsmässa klassas som en av livets mest stressande händelser, faktum är att en skilsmässa kommer som nummer två, direkt efter en allvarlig sjukdom eller dödsfall av någon närstående familjemedlem.

När ens äktenskap tar slut är det väldigt vanligt att man börjar att tvivla på kärlek i allmänhet, men även på sig själv…. Du kanske beskyller dig själv för skilsmässan, eller så kanske du känner intensiva känslor av ilska, hat eller sorg mot din expartner. Och beroende på hur er skilsmässa gick till, kan dessa negativa och destruktiva tankar och känslor hålla sig kvar under en lång period.

Det är normalt att vara bitter

Det är en normal fas som man måste ta sig igenom. Bitterhet, vrede, sorg och förtvivlan är fullt normalt, och du ska inte försöka att tvinga fram något. Utan ta den tid det tar att läka dina sår. Ni har trots allt levt ihop i ett visst antal år, delat både glädje och sorg under denna tid. Det går inte att radera all denna historik på ett ögonblick, det tar tid.

Dejta i medelåldern

Men när den sorgeperioden över skilsmässa är över är det dags att ge sig ut där igen. Det finns ingen anledning att tro att du inte kan hitta lycka igen med en ny person. Faktum är att många experter säger att en skilsmässa i 40-eller 50-års åldern, faktiskt förbättrar kvalitén på framtida relationer. En fördel med att dejta i medelåldern är att man har fördelen av erfarenhet och mognad.

Vissa aspekter av mognad är åldersrelaterade och man har även hunnit lära sig något av sina tidigare misstag. Vi kan säga att man har kommit över idyllen av den ”romantiska kärleken”. Och även om det är viktigt med romantik så är det bara en del i en långsiktig relation. Det finns många andra faktorer att ta hänsyn till när du väljer din framtida livspartner. Den person som ditt förhållande kan bestå och växa med, till något meningsfullt och tillfredsställande.

Rädslan för något nytt och okänt

En annan problematik som är vanlig efter skilsmässa och kan uppstå är rädslan för det nya. Människan är i behov av vana, vi kan tillbringa många många år med samma vanor. Som t.ex. att bo i samma hur, arbeta på samma jobb, åka på semester till samma destination och till och med äta samma sak varje fredagskväll. Och när det är dags för något nytt, speciellt om det kommer efter en långvarig vana att vara tillsammans med samma person i många år, kan det komma som en chock. Nya saker och nya människor är oftast väldigt skrämmande för oss, främst eftersom att det rör sig om något okänt. Och vår interna alarmklocka signalerar ”fara” ”fara” ”fara”.

Men vår fantasi har tyvärr en förmåga att skena iväg mot de värsta scenariot. Och om du tänker på andra ”okända” situationer som du har varit med om, så händer ytterst sällan det vi fruktar mest. Och hur kan du med säkerhet veta att denna person, eller detta tillfälle inte är den stunden som kommer att förändra ditt liv? Hur skulle det kännas att våga ta chansen, och plötsligt upptäcka något så fint och fantastiskt, någonting som du aldrig ens kunnat drömma om i dina vildaste fantasier……. Skulle inte det vara underbart? Som sagt, hur kan du veta att detta tillfälle inte är just detta speciella tillfälle? Hur kan du veta om du inte vågar provar……

Mitt nya liv

När du har lyckats att ta dig över alla de olika faserna som jag beskrev ovan är det dags att ge sig ut igen. Och håll kvar din positiva attityd, se det som om du nu är mera redo att ta reda på vad du verkligen vill ha i livet och i din nya partner.

Nedan finner du några förslag som du kan använda dig av om du känner att det är lite  svårt att komma igång eller om du känner dig fast och inte kommer vidare.

 

  1. Se till att du är känslomässigt redo.

Vi är alla olika. Och för vissa kan det handla om ett år efter skilsmässan innan man är redo, och för andra om fem år. Detta är väldigt individuellt, men generellt så är man ”redo” när man har slutat att regera starkt på sin expartner. Även om skilsmässopapperen är färdiga så betyder det inte att man känslomässigt har gått vidare. Det krävs lite tid att bearbeta sina känslor innan man känner sig redo att gå vidare.

Det är dessutom viktigt att du VET anledningen till att du vill börja dejta igen. Om det är för att komma ifrån smärtsamma känslor som ilska, ensamhet eller hämnd, då ska du helst undvika att dejta andra. Resultatet kommer ändå inte att bli tillfredsställande i det långa loppet.

Ett annat tecken på att det börjar att bli dags, är när man själv börjar acceptera och tom. gilla idén att gå på dejt. När man börjar att känna sig upprymd över tanken och börjar att prata öppet om olika förslag med vänner och bekanta.

  1. Utgå från realistiska förväntningar

Återigen, vi är alla olika och har olika förväntningar och önskningar. Det viktiga är att du alltid är ärlig mot dig själv. Vad vill du ha ut från förhållandet och vad du kan förvänta dig. Det är väldigt vanligt att sträva efter det ”perfekta” förhållandet, speciellt efter en skilsmässa. Men du måste ha realistiska förväntningar. Det är inte realistiskt att börja att planera en framtid tillsammans efter bara första eller andra dejten. Eller att utgå från att man kommer att hitta sin själsfrände efter bara första dejten…. Även om ingenting är omöjligt. ?

Inte heller är det realistiskt att förvänta sig att den nya dejten ska ignorera allting annan i sitt liv för att prioritera dig och dina behov. Och det är definitivt inte realistiskt att utgå från att ett nytt förhållande inte kommer att ha några problem eller utmaningar.

Använd istället din nya dejting period som en möjlighet att lära dig mera om dig själv och ditt nya liv som du nu försöker att skapa för dig själv.

  1. Var positiv

Det kan vara svårt att hålla fast vid den positiva attityden, speciellt om det är du som har blivit lämnad. Det är lätt att dra alla över en kant…. Eller så kanske du vänder det som har hänt mot dig själv istället. Och känner att det är något ”fel” på dig och att du därför inte kan träffa någon som är bra. Men akta dig för detta, det är inte ett tankesätt som du vill underhålla. Det leder bara till att du drar till dig precis det du mest ogillar eller är rädd för, dessutom så sjunker ditt humör till botten. Och vem vill dejta en person som är ledsen eller förargad hela tiden?

Det är upp till dig att inte begränsa dina egna chanser att hitta kärleken. Du måste kunna vara tillräckligt självdisciplin mot dig själv och sluta att prioritera det  negativa. Annars kommer du bara om och om igen att bli besviken på världen där ute. Visualisera en stor röd STOPP skylt varje gång du kommer på dig själv att tänka destruktivt, det kommer att hjälpa dig att skifta din tankeaktivitet. Ju mera optimistisk du är desto mera positiva och glada människor kommer du att dra till dig.

  1. Vänta med att informera dina barn

När man har barn är livet mera komplicerat, du kan inte längre bara tänka på dig själv. Var inte för snabb att introducera en ny partner för dina barn. Alla barn vill att deras förälder ska vara lycklig. Men om du gör det för snabbt och det sedan visar sig att det inte var rätt, då kommer det att vara förvirrande och tom. besvärande för dina barn.

Självklart ska du heller inte vara orolig för hur dina barn kommer att reagera, om de kommer att bli upprörda och avvisande om du presenterar dem för din nya partner. Du ska inte låta sådana tankar hindra dig från att gå vidare i livet. Men innan du bjuder in din partner för att träffa dina barn första gången se till att ni båda är överens om att det är dags för ert förhållande att avancera.

Förbered dina barn känslomässigt inför mötet. Prata med dem om deras känslor och klargör att det är helt ok att vara arg eller ledsen. Uppmuntra dem att ställa frågor till både dig och dina nya partner.

 

Jag hoppas att du nu känner dig mera förberedd på att ge dig ut i dejtingpoolen igen. Och glöm inte att lita på dig själv! Du klarar av mera än du tror! ?

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.