fbpx

Släpp dina negativa tankar

Släpp dina negativa tankar

Tankar är väldigt kraftfulla. De har kraften att antingen skapa eller att tillintetgöra våra drömma. De kan vara antingen positiva eller negativa tankar.

Skapa din egen välgång

Om du bara tittar omkring dig så kommer du att märka att allting som du ser runt dig var en tanke innan det kom till. Vi underskattar lätt förmågan som våra tankar har, och hur lätt de manifesterar sig i våra liv. Och det vi förbiser helt och hållet är att det är vi själv som skapar vår framtid och det liv vi önskar oss. Det som hindrar oss är våra egna negativa tankar.

Det logiska är i sådana fall att kontrollera och navigera våra negativa tankar. Men det är inte så simpelt att göra som det låter. Faktum är att i verkligheten fungerar det oftast inte alls.

Hur gör man

När dina negativa tankar väl har fått ett grepp om din hjärna, vägrar din hjärna att släppa taget. Det blir nästa omöjligt att tänka på något positivt i den situationen. Och fullständigt omöjligt att ändra på hur man mår och plötsligt må bra igen. Eller vad tycker du? Kan man verkligen inte påverka sitt humör när det börjar gå nedåt?

För bara någon dag sedan, kom en plötslig våg med en obehagskänsla över mig. Jag stod i köket och lagade mat, och blev överväldigad av en våt av ångest. Känslan började i bröstet och blev bara större och större. Till en början ignorerade jag själva känslan av rädsla, och reagerade istället med vrede och irritation. Allting som hände runt omkring mig, och allting som sades reagerade jag väldigt starkt och negativt på. Min make frågade om han kunde hjälpa till med något, korthugget svarade jag ”självklart inte”!! Detta pågick i några minuter och detta var egentligen inte en ny känsla, eller ett nytt beteende som resultat av denna känsla, det var ett bekant beteende för mig.

Tankar som gick genom mitt huvud var att jag egentligen ville sluta med att vara så irriterad och svara så korthugget när jag blev tilltalad. Jag var på gränsen att strunta i mina egna ansträngningar, de små positiva ljusglimten, för att återgå till att må dåligt och fortsätta min nedåt spiral. Men på något sätt lyckades jag pressa mig själv att gå djupare in i känslan och försöka förstå vad det är som får mig att reagera så starkt och just i den här stunden.

Vad är jag rädd för

Jag visste att det hade med rädsla att göra, men vad var det jag var rädd för? Jag gick igenom en lista med negativa tankar av mig själv,och försökte verkligen känna in hur de passade in på hur jag mådde just där och då. Den negativa övertygelsen jag hade om mig själv som kändes helt rätt var rädslan för att misslyckas. När jag väl kommit fram till vilken negativ övertygelse som hade triggat igång känslostormen, gick jag igenom tidigare händelser där jag vet att jag blivit påverkad på ett liknande sätt. Och rädslan för misslyckande stämde ganska bra in på de flesta föregående händelserna.

I och med att jag lyckades uppmärksamma den negativa inställningen jag hade om mig själv, kunde jag släppa mitt negativa beteende. Jag kanske inte slutade med att vara irriterad direkt, och jag blev självklart inte super glad direkt heller. Men själva spänningen släppte, och jag hade inte längre behovet att reagera med vrede eller irritation på allt och alla runt omkring mig.

Och det viktiga meddelandet jag vill framföra här är, att om du lyckas ”identifiera” den gnagande tanken bakom din rädsla, så kommer du framöver inte att reagera likadant. Inte när det gäller situationer som annars skulle ha triggat igång samma känsla av rädsla för t.ex. misslyckande. Dessa felaktiga och negativa föreställningar är något som du har skapat länge sedan, sedan så har du undermedvetet valt att gå vidare och tro på dessa felaktiga idéer. När du väl hittar vad det egentligen du är rädd för, så kommer själva kraften från din negativitet att försvinna.

Hur blir jag av med dessa destruktiva föreställningar om nig själv

Det finna många olika tekniker som du kan prova på. Och alla har en effekt, vilken teknik som är bäst för dig kan du bara svara på efter att du har försökt flertal och har något att jämföra med. Det är dock viktigt att klargöra att det är en långdragen process. Du kommer inte omgående att bli fri alla dina demoner. Det gäller att ta ett steg i taget och att välja att inte ge upp, utan fortsätta med kampen.

Meditation och olika mindfulness metoder är väldigt effektiva. Speciellt när det gäller att bli mera självmedveten om sina egna tankar och känslor. Men det kan upplevas att man inte får ett omgående resultat. Och så är det, meditation är något som stärker din hjärna under en lång tidsperiod, och definitivt något du ska välja att inkludera i ditt liv.

Men det finna även metoder med en snabbare handling som kan hjälpa dig att släppa de negativa känslorna snabbt. Men det handlar inte om att ignorera dina känslor, tvärtemot, så ska du aktivt hantera dina känslor för att dra lärdom från vad det är känslan försöker säga dig. Målet är dock att inte fasta i denna negativitet i flera timmar.

  1. Stanna upp och identifiera vad det är du känner

Försök inte att undvika hur du känner. Det är helt ok att känna sig rädd och otillräcklig. Ju mera du undviker vad det är du är rädd för, desto längre kommer det att ta att bli av med den känslan som är orsaken till din rädsla. Ta några djupa andetag och acceptera känslan istället, ta in vad du känner.

Det kan hjälpa att du frågar dig själv; ”hur känner jag mig just nu”? ”vilken situation befinner jag mig i just nu”? ”hur blir jag påverkad av detta”?

  1. Transformera känslan och dra lärdom från situationen

Gå djupare in i dig själv och ställ frågor. Kräv av dig själv att besvara dessa frågor. Det är svaren som är nyckeln till friheten. Fråga dig själv; ”varför känner jag X” (din negativa känsla)? ”känner jag igen denna känsla”? ”vad finns det för likheter mellan de olika situationerna där samma känsla har kommit upp”? ”vad kan jag dra för lärdom från denna erfarenhet”? ”vad kan jag göra annorluna nästa gång jag känner X” (din negativa känsla)?

  1. Förändra

Det är i detta skede som du aktivt gör ett nytt val. Du går ifrån tidigare automatiska mönster och beteenden. Du tar steget i en annan riktning den här gången. Och i och med att du tar detta första steg i en ny riktning, så har en förändring redan börjat ske.

Frågor som kan hjälpa dig med detta steg är; ”hur kan jag se min situation från ett annat perspektiv”? ”kan jag regaera på ett annorlunda sätt, än tidigare”? ”hur skulle någon jag beundrar reagera på min situation”?

  1. Lossa greppet

I det sista skedet börjar du få resultat av dina tidigare handlingar. Du kan nu medvetet släppa den laddade upplevelsen och du kan nu medvetet se positiva detaljer från situationen. Och det är där ditt fokus nu sitter, på att släppa taget och gå vidare, även om något oönskat har skett. Att öva tacksamhet för det du har i ditt liv. Det kan vara din familj, din sköna säng, ditt varma täcke osv.

För att hjälpa dig själv och undvika att ”fastna på vägen” genom att överanalysera dina känslor, så är det en bra idé att föra journal. Som med allting annat i livet, så kommer du att bli bättre ju mera träning du får. Mycket snart så kommer du att kunna släppa destruktiva känslor på bara några minuter. Och slutligen så kommer du inte längre att uppleva dessa destruktiva negativa känslostormar.

Låter inte det som någonting värt att sträva mot?

Lycka till!

Och tveka inte att kontakta mig om du skulle ha frågor eller känna att du har kört fast, och vill få lite hjälp och stöd.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.