fbpx

Våga släppa taget

Våga släppa taget

Det här med att släppa taget och gå vidare är bland det svåraste vi människor går igenom. Och du kanske tycker att det visar på intern styrka om du håller dig fast och inte släpper taget. Men saken är den, riktig styrka är när du är medveten om att det är dags att släppa taget och faktiskt gör det.

Och att släppa taget betyder inte att du ska bli av med problemet eller situationen, utan innebörden är att bara låta det vara. Och att gå vidare eller säga farväl kan vara väldigt svårt. Trots alltså så har man byggt upp minnen och en personliga relationer till personer, platser eller en situationer.

Men ibland så kommer man till en korsväg då man vet att man inte kommer längre. Det är stunden när man inser att man inte utvecklas längre. Och även om man vet att det är dags, så är det ändå väldigt svårt att släppa taget.

Hur påverkar kontroll dig

Även om man vet att det är viktigt att gå vidare, är det väldigt vanligt att man ändå misslyckas. Någonting verkar alltid hålla oss fast vid dessa gamla vanor eller mönster. Varför ska det vara så svårt att släppa taget?

Det hela handlar om kontroll, eller i det här fallet förlusten av kontroll. Kontroll är vad som får oss att inte kunna släppa taget, för att komma vidare. Och genom att hålla kvar, så inbillar vi oss att vi trots allt har någon typ av kontroll över situationen.

Men sanningen är den att det har vi inte. Och genom att släppa taget kan vi acceptera och komma tillfreds med att vi faktiskt inte har eller någonsin hade kontroll över situationen. Detta behov av överanalysering är en del av att vara människa. Det handlar om att lära sig att acceptera situationen för vad den är.

Tygla din inre kritiska röst

Vi behöver gå igenom vårt förflutna och ta reda på vad vi kunde ha gjort annorlunda för att undvika den situation vi befinner oss i just nu. Och det kommer alltid att finnas sådana tankar som tär på oss. Och vi kan inte, och vi borde inte släppa varje tanke på vårt förflutna för att kunna gå vidare.

Det kan vara svårt att komma ifrån den där lilla kritiska rösten i ens huvud. Den som konstant kommenterar att man inte har gjort tillräckligt, att man borde ha gjort mer eller att man inte ens gjorde sitt bästa. Men kom ihåg, det tar tid att våga ta nästa steg och gå vidare. Mindfulness och meditation är utmärkta verktyg som kan hjälpa en att verkligen se helhetsbilden.

Och det är smärtsamt att gå vidare och våga att ta nästa steg framåt. Men om du ser det ur perspektivet att ditt liv är ganska kort, och att du har så mycket att uppnå på den lilla tid som du har på denna jord. Då kanske det bli lättare att inse att vissa situationer i ens liv inte är avsedda för en, även om man skulle önska det. Och då medvetet välja att gå vidare.

Förändring är det som får varje människa att växa och utvecklas. Och om det fungerar på människor rent allmänt, varför skulle det inte fungera med dig också? Det är normalt att känna en olust till förändring. Trots allt så triggar förändring igång vår allra starkaste känslomässiga drivkraft. Vår rädsla.

Hur saboterar din rädsla för dig

Logiskt sett så vet vi att genom att stänga en dörr så öppnas ett nytt fönster, dvs en ny möjlighet för oss. Och detta i sig borde vara motiverande för oss att gå vidare. Men problemet är att vår nya möjlighet ställer oss inför en helt ny situation. Och denna nya situation eller framtid är helt blank….

Hur reagerar vi på denna blanka framtid? Med rädsla så klart. Rädsla för det okända, rädsla för att misslyckas, rädsla för att inte veta vad vi har att förvänta oss. Och det är denna rädsla som håller fast oss vid allt som för oss är bekant. Även om vi vet att det får oss att må dåligt och att vi egentligen förtjänar så mycket mer.

Att släppa taget kräver träning. Vilka verktyg kan du använda för att komma ifrån dåliga situationer eller förhållanden som håller dig fast. 7 tips på vad du ska göra.

  1. Var närvarande

Det viktigaste är att faktiskt vara närvarande. Att vara medveten om sig själv och sin omgivning. Genom att vara medveten så fokuserar du på det som händer här och nu och inte på vad som har varit eller vad som kommer. Du fylls med en inre frid genom att utgå från nuet, det är skulle jag vilja säga, nyckeln till all lycka.

  1. Släpp kontrollen

Du kan inte kontrollera någon annans handlingar. Detta innebär att du aldrig kan ha en fullständig kontroll över någon situation i ditt liv. Efter det också alltid är någon annan inblandad i situationen. Du kan bara kontrollera ditt eget uppfattande och agerande. Och detta är nyckel nr. 2. Du anpassar dig till situationer och människor, och detta leder till lycka. För du vet egentligen redan vad du borde och vad du kan göra för att få de resultat du önskar dig.

  1. Utgå från ett framtidsperspektiv

Istället för att hålla fast vid det förflutna, fokusera på den framtid som du önskar dig. Nyckel nr. 3 till lycka är din förmåga att visualisera din framtid. Tanken har en skapande förmåga. Ju mera tid du tillbringar tänkande på den framtid du önskar dig, desto närmare kommer du att komma den i verkligheten.

  1. Bli fri

Du har den 4:e nyckeln till din frihet redan. Det är ditt eget val att vara kvar i destruktiva och felaktiva självövertygelser. Du väljer att utgå från negativa perspektiv. ”Jag klarar inte detta”, ” jag är inte tillräckligt duktig”, ”jag är inte värd det” osv. Du måste våga tro på dig själv. Ha tillit till vem du är och dina styrkor. Du kommer att bli förvånad när du upptäcker hur mycket mera du är och hur mycket mera du kan.

  1. Fokusera på dig

Släpp alla tankar på de andra och vad de tycker om dig, eller vad du tycker om dem. Det du ska fokusera på är dig själ och vad du tycker om dig själv. Alltså nyckel nr. 5 till din lycka är att vara i harmoni med sig själv.

  1. Lär dig att förlåta

Att kunna förlåta visar på enorm inre styrka. Din motvilja att förlåta någon annan eller dig själv, håller dig fast i det förflutna. Och att förlåta handlar alltid om en själv, även om man tror att man de facto säger förlåt till någon annan. Det handlar om att veta när det är dags att släppa taget och gå vidare. Men också hur man gör det på ett bra sätt, utan att såra någon annan. Nyckel nr. 6 till lycka är att välj att gå vidare, oavsett situation eller omständighet, genom att säga förlåt.

  1. Acceptera negativa känslor

Negativa känslor är en del av att vara människa, ett jing och ett jang. Du lär dig från negativa känslor och du lär dig att uppskatta det positiva så mycket mera. Det finns alltså ingen anledning med att vara rädd för att man mår dåligt. Eller att inte våga släppa något pga. att man är osäker eller orolig för vad som ska komma.

 

No Comments

Post A Comment