fbpx

Är du trött på dina snedsteg?

Är du trött på dina snedsteg?

Hoppsan,nu sabbade jag det igen!

Snedsteg, låter det bekant, har du varit med om en situation som har påverkat dig själv  negativt, eller någon annan? Och nu kan du inte sluta känna dig skyldig och skuldmedveten över det som du har gjort. Du har övertygat dig själv att du är en dålig person och att du helt enkelt inte är värd något. Men ju mer negativa känslor du ackumulerar desto värre känner du dig.

Är du trött på dåliga beslut som du har gjort och fortsätter att göra? Vill du leva ditt liv utan ånger och samvetskval? För att börja få ut mesta av livet och jobba mot en lyckligare och skuldfri framtid, försök använda dessa tips nästa gång du känner att du är för hård mot dig själv!

 

Gottgöra

Om ånger och dåliga beslut är något som har gått runt i dina tankar under den senaste tiden, kan det vara dags att ta ansvar för dina snedsteg och misstag. För att kunna gå vidare så måste du överväga nödvändigheten att gottgöra. Kanske har du sagt eller gjort något du nu ångrar, det behöver inte vara något extremt, det räcker om du har skadat någons känslor och detta har fått dig att må dåligt. Om du känner så, ja då är det inte så mycket annat att göra än att ta tjuren vid hornen och ta tag i situationen och gottgöra. En ursäkt räcker lång!

Lär av dina misstag

Alla gör vi misstag, det är en del av att vara människa. Poängen är att lära från sina egna misstag, så att man inte gör om dem. Ändra det perspektiv du eventuellt håller gällande dina tidigare snedsteg,  och istället för att vara dömande och se snedstegen som dumma och fatala misstag. Kan du försöka att se på dem som inlärningsmöjligheter som kommer att hjälpa dig att fatta bättre beslut i framtiden. Reflektera över dina tidigare misstag. Det kan vara hur du utnyttjade en specifik möjlighet, eller så kan du reflektera över dina prioriteringar och eventuella svagheter gällande specifika situationer. Nu är det förmodligen dags att du börjar ta itu med dessa snedsteg, det kan vara att du måste ta tag i din rädsla för misslyckande eller din brist på självförtroende gällande dina egna beslut. Istället för att låta din rädsla och din ånger att hålla dig tillbaka, använd dem istället som en språngbräda för att stärka dig själv.

Uppskatta dina egna framgångar

Tyvärr, är det alltför vanligt att vi lägger för stor vikt på våra egna ”misslyckanden”. Försök istället att uppskatta de framgångar som du faktiskt har. Var inte alltför sträng med dig själv, tillåt dig själv att njuta av din lycka och välgång. Nästa gång du märker att du lägger stor vikt på något ”misslyckande”, försök då istället att vända på det och komma ihåg något bra som du har gjort. Mycket har att göra med de tankar du själv väljer att underhålla. Om du går omkring och känner dig missnöjd hela tiden, så är det inte konstig att dåliga och ”missnöjande” situationer presenterar sig framför dig. Du måste kämpa med att undantrycka dessa negativa och destruktiva tankar.

Gör upp långsiktiga mål

Oavsett om du känner dig frustrerad över hur ditt liv har utvecklat sig eller om du är besviken över dig själv och dina tidigare misstag, så kan du övervinna dessa känslor genom att sätta upp – men även uppnå – nya mål som är viktiga för dig. Istället för att spendera din tid och energi på att ångra det som tidigare har hänt, börjar med att  bana väg mot en bättre framtid genom att jobba mot något större. Att sträva mot ett större och viktigare mål kommer inte bara att hjälpa dig att sluta lägga ner energi på ”misslyckanden”. Det kommer även att hjälpa dig att återställa ditt förtroende och din tillfredsställelse med livet i sig.

Ingen är perfekt, och det behöver inte du heller vara

Återigen så är vi alltid hårdast mot oss själva. Vi är våra värsta kritiker. Ingenting vi gör är ”tillräckligt” bra, någonsin. Dessutom så tillåter vi inte oss själva att ”glömma” våra egna snedsteg! Om du ska vara helt ärligt, verkar inte det vara en helt ohållbar situation?

Du får aldrig glömma, att ingen är perfekt. Även om det ibland verkar så. Vad vet du egentligen om den personen som du tycker är ”perfekt”. Säkerligen så vet du inte alla de tankar och känslor den personen har om sin egen insufficiens. Istället för att vara för hård mot dig själv över dåliga beslut, försök istället att tänka på att ingen är perfekt och att det är helt ok att göra snedsteg eller fel. Det som är viktigast är att du lär från dina misstag så att du kan avancera som människa. Det kan hjälpa att prata med de som står dig nära om dessa generande tankar och känslor. Du kommer snart att upptäcka att det faktiskt inte bara är du som känner så. Det är i allra högsta grad en helt vanlig känsla som alla människor har, även de mest framgångsrika.

No Comments

Post A Comment