fbpx

Stressfri – Kan man bli det?

Stressfri – Kan man bli det?

Hur kan jag påverka min stress?

Genom att träna upp din andningsteknik kan du påverka ditt hälsomässiga tillstånd, och på så sätt komma undan ångest och bli stressfri.

Inte all stress är dålig, kortvarig stress är till och med bra för dig. Det ger dig en extra möjlighet att komma igenom en tidspressad period och organisera upp dig väl.

Var uppmärksam på varningssignalerna

Om du kör på högfrekvens hela tiden kan du väldigt enkelt råka ut för utbrändhet. Du kommer att märka att din kropp känns utsliten, ditt immunsystem påverkas och till och med ditt mentala sinne sjunker. Du kan inte hålla din uppmärksamhet för en längre period och även ditt minne försämras genom den kroniska stressen. Mindfulness klassas som en av de bästa verktygen för att lära sig att kontrollera sin spänning och oro samt att lyckas bli stressfri. Även NLP har väldigt bra verktyg och tips hur man på bästa sätt kommer ifrån farliga nivåer av stress.

Kom ihåg att andas!

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att våra andetag kan jobba för oss, din andning kan hjälpa dig att växla kopplingen och förändra ditt känslomässiga tillstånd – särskilt användbart när du är under press. Det är viktigt att du lära dig att tillämpa progressiva andningstekniker för att kunna återställa dig själv. Samtidigt så sparas din energi, tills det att du behöver dina mentala resurser som mest.

Det kan vara väldigt svårt att varva ner, när man väl är starkt stresspåverkad. Det fungerar inte att du ”pratar”dig själv ur det tillståndet. Dessutom är det extremt svårt att lyssna på vårt logiska sinne när vi är på högvarv. Vad kan du då göra åt situationen, kanske du undrar?

Det du måste göra för att bli lugn igen är att lugna din nervsystem, vilket är precis vad andningen gör, och när ditt nervsystem har lugnat sig, då kan även ditt mentala sinne börja lugna sig också.

Lär dig att tillämpa ”medvetna” andningsövningar

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

  1. Börja med att hitta ett bekvämt läge, som att sitta upprätt i en stol eller ligga på ryggen. Börja observera andetagen precis som de är.
  2. Placera höger hand på bröstbenet i mitten av bröstet, och placera din vänstra hand så att tummen är strax under naveln. Fortsätt andas normalt och observera om du andas mer i höger eller vänster hand.
  3. Försök nu att andas in i din högra hand som vilar i mitten av övre bröstet. Utan att påtvinga andningen, observera hur det känns att andas in i utrymmet under din högra hand.Vad märker du?Kan du bromsa inandningen eller är det svårt eller obekvämt?Fortsätt så med 10–20 andetag och bara observera hur det känns.Efter 10–20 andetag, ta några djupa inandningar och utandningar och återuppta andningen normalt i nån minut.
  4. Försök nu att andas bara i din vänstra hand som vilar på buken. Igen utan att påtvinga andningen, observera hur det känns att andas in i utrymmet under din vänstra hand.Vad märker du?Fortsätt så med 10–20 andetag.Efter 10–20 andetag, ta några djupa inandningar och utandningar och återuppta andningen normalt i nån minut.
  5. Försök nu att dela upp varje andetag på båda händerna, en åt taget.Andas in hälften av inandningen i din högra hand, pausa i nån sekund och andas in sedan resten i utrymmet under din vänstra hand och pausa igen. Andas sedan ut nerifrån och uppåt, släpp först ut luften under din vänstra hand, låt sedan utandningen fortsätta från under din vänstra hand till under din högra hand, fortsätt uppåt och andas ut antingen genom din näsa eller mun.Fortsätt så med 10–20 andetag.Efter 10–20 andetag, ta några djupa inandningar och utandningar och återuppta andningen normalt i en minut eller så.
  6. Till slut, försök att andas djupt och fullständigt från topp till botten när du andas in och från botten till topp när du andas ut, utan att pausa. Försök och se om du kan bromsa utandningen så att den är lite längre än inandningen.Efter 10–20 andetag, ta några stora djupa inandningar och utandningar och återuppta andningen normalt i nån minut
  7. .Känn efter hur du mår. Var övningen enkel eller svår?Kom andetagen helt naturligt eller kändes det framtvingat? Observera även hur nu nu mår både fysiskt och emotionellt.
No Comments

Post A Comment