fbpx

Vad får ett förhållande att fungera

Vad får ett förhållande att fungera

Många människor förväntar sig att allt missnöje och smärta kommer att försvinna när man är i ett förhållande. Att förhållandet på något sätt magiskt kommer att skapa intern uppfyllelse och fullbordan.

Men saken är den, om du inte mår bra med dig själv så kan ingenting hen gör någonsin få dig att må bättre. Det kommer aldrig att vara tillräckligt för dig, oavsett vad den andra personen gör. Att söka lyckan hos en partner fungerar inte. Ditt missnöje kommer inte att försvinna bara för att du är i ett förhållande.

Och det är inget fel på partnern (i de flesta situationerna), utan felet är i att du söker lyckan genom någon annan. Och det kommer du aldrig att hitta. Storartad kärlek kan inte förekomma när två halvuppfyllda människor kommer samman. Storartad kärlek kommer när två fullt uppfyllda människor kommer samman för att dela deras redan gynnsamma liv.

Lycka är en intern resa

Personlig utveckling handlar om att komma fram till vad som förorsakar din lycka och vad som inte gör det. Och genom att öka din egen självkärlek så ökar även din egen lycka. Och i sin tur så påverkar du själv din relation på ett positivt sätt.

Alltså, för att hitta lyckan måste du arbeta på dig själv och justera ditt sätt att leva ditt liv. Den lycka du söker kostar ingenting, kräver ingenting från dig. Förutom din egen önskan att hitta den. Du ska kunna älska vem du är. Och du ska kunna känna stor lycka och stolthet över dig själv och vem du är.

Att ha ett lyckligt liv handlar om att hitta lyckan inom dig själv och om balansen i ditt liv. Alla vill bli älskade, må bra och vara behövda. Men vi måste veta varifrån detta behov kommer innan vi hoppar in i ett förhållande. Det handlar sällan om vad andra tycker om oss, utan vad vi tänker om oss själva. Det är just det som särskiljer ett bra från ett dåligt förhållande.

Ett förhållande i sig gör dig inte lycklig

Har du varit med om att du träffar någon och allting verkar så bra i början. Men med tiden så börjar din osäkerhet att ta över. Det är så lätt att förlora sin självkänsla och bli uppslukad av själva relationen. Det slutar med att man är beroende av relationen för lycka, tillfredsställelse och validering.

Och oftast så kämpar din partner med liknade demoner. Resultatet blir att den positiva energin och spänningen ni delade i början, försvinner. Desto mera man ”behöver” varandra i ett förhållande desto mera förgiftas förhållandet. Och allt som till slut finns kvar är det där behovet, vilket självklart inte kan leda någon annanstans än mot slutet.

Självkärlek är inte egocentriskt eller narcissistiskt. Förmågan att älska sig själv är det som gör att du även kan älska ditt förhållande. Du gör det för att relationen förstärker dig och uppfyller dig. Inte för att du har behov av det.

Det verkar som ett väldigt enkelt begrepp, men det är långt ifrån enkelt. Att komma till insikten att genom att älska sig själv så kommer även allting runt omkring dig att förvandlas mot det bättre. Det är en pågående process, det finns ingen knapp som du bara kan slå på. Det krävs arbete och tålamod, och främst av allt självkärlek.

Hur ökar man sin självkärlek medans man är i ett förhållande

  1. Du påverkar din egen lycka

Utgå alltid ifrån detta, ingen annan kan göra dig lycklig förutom du själv. Din partner kan öka din lycka men det är inte din partners ansvar att få dig att må bättre. Du börjar genom att ta ansvar för ditt eget mående. Det är inte en lätt uppgift och det tar ett tag att vänja sig vid det nya tankesättet. Sedan så är ens lycka och välmående en kontinuerlig resa, du söker inte en slut destination. Utan du fortsätter att jobba på dig själv och ditt välmående.

  1. Byt negativt mot positivt

Det gäller allt. Dina handlingar, din attityd, ditt sätt att tänka och ditt beteende. Människor har alltför lätt att tänka negativt, det går liksom av sig självt. Det som krävs är att du blir mera medveten om att du faktiskt tänker negativt. Dina tankar påverkar självklart din attityd, ditt beteende och dina handlingar. Ett fiffigt sätt att öka en positiva perspektiv är att dagligen bestämma sig för att dagligen se/uppleva minst 10 positiva saker runt omkring en. Genom att medvetet öka på det som du uppfattar positivt kommer ditt perspektiv sakta men säkert att skifta. Allt som krävs är att du kommer 51% av positivt tänkande. Sedan så går det av sig självt.

  1. Behåll er individualitet

Ni är båda två olika personer, och ni behöver inte och kan inte bli en. Det är hälsosamt att ni båda har ert eget liv, era intressen och era vänner. Det betyder inte att ni inte älskar varandra, utan det betyder att ni respekterar varandras personlighet. Ni kanske är tillsammans för att ni har en del gemensamt, och det är ju bra. Men det betyder bara att ni är på samma väg, vilket återigen är bra. Det betyder dock inte att ni konstant måste åka tillsammans för att ta er framåt.

  1. Omfamna dina brister

Vi har alla brister, vi vore inte mänskliga om vi inte hade det. Och du behöver inte slå ned på dig själv för att du har något som är så vanligt. Välj att se dina brister istället och ta lärdom från dem. Brister har en tendens att komma till ytan just när man är i ett förhållande. Var inte rädd att dela med dig av vad du upplever som dina brister till din partner. Det gör dig inte svagare, tvärtemot så gör det dig bara starkare. Starka människor vågar öppet erkänna sina brister, det ger dem en möjlighet att växa och utvecklas.

  1. Kärlek

Som visa människor säger, så är kärlek inte någonting du bara känner. Kärlek är något som du aktivt gör. Alltså handlar det om att inte sitta och vänta på att börja älska sig själv, utan att ta tag i det och påbörja en förändring. När du mår bra med dig själv så kommer din positiva energi att smitta av sig på de runt omkring dig.
Samma sak gäller din partner, du behöver inte vänta på att få kärlek. Gör något åt saken, dina handlingar säger så mycket mer än ord. Var inte rädd för att ta första steget.

 

Hoppas att denna artikel kan hjälpa dig att ta de första stegen som du behöver för att skapa din egen lycka, samtidigt som ditt förhållande ger dig glädje och lycka!

Andri Gerou

No Comments

Post A Comment