fbpx

Är du lycklig?

Är du lycklig?

Om du har upplevt frustration och besvikelse under ditt sökande efter lyckan är du inte ensam. För många av oss kan sökandet av lyckan kännas ogenomförbart, eftersom man aldrig kommer fram. Hur blir man då lycklig? Finns det någon hemlig formel på hur man kommer dit?

Lycka är inte en destination som man ska komma fram till. Det som är väldigt viktigt att förstå, men som väldigt många ändå inte är medvetna om. Är faran med att utgå ifrån lycka som någonting man kommer att uppnå en dag. Med andra ord att du konstant engagerar dig i något för att komma till en punkt där du kommer att uppleva lyckan. På detta sätt aldrig kan bli lycklig. Eftersom du konstant är på jakt efter det du tror gör dig lycklig. Och den verkliga faran ligger i att du inte ens är medveten om allt det som finns omkring dig som kan göra dig lycklig. Eftersom din interna ”jakt” inte accepterar något annat som tillräckligt bra för dig.

Lycka handlar mera om själva resan, eftersom det handlar om ett individuellt perspektiv. Det som gör mig lycklig kanske inte gör dig lycklig. Vad är ditt perspektiv på lycka? Vad tycker du mest om? Vad får dig att må bra? Vad är dina grundvärden? Handlar det om kärlek, familjen, vänner, ära, eller bara att spendera tid ute. Det finns många olika saker som gör oss lyckliga, det behöver inte bara vara en sak.

För att kunna förstå mera vad lycka handlar om måste vi förklara vad lycka egentligen betyder. Lycka har att göra med din mentala attityd, din positiva attityd eller ditt sätt att vara. Det är egenskaper som vi själva inte alltid får någonting ut utav. Som bl.a. hjälpsamhet, tacksamhet, ansvarighet, försiktighet, finkänslighet och tolerans.

Var finns lyckan?

Lyckan är individuell för alla, vilket innebär att det inte finns något specifikt som gör människor lyckliga. Utan det är individuella perspektiv av vad man uppskattar och tycker om i livet. Hur du lever ditt liv är det som gör dig lycklig eller olycklig.

Det spelar ingen roll om du tjänar en massa pengar eller har den senaste telefonmodellen. Lycka har inte att gör med vad du har utan vad du gör. Om du är lycklig med det du gör, vare sig det är att fiska, uppfostra dina barn eller ditt arbete. Då fyller du ditt liv med det du tycker om och det som gör dig glad. Och du kan då inte vara något annat än lycklig.

Kreativitet

Om du inte är säker på vad du tycker om att göra så finns de ändå sätt för dig att hitta din lycka. Kreativitet och inspiration leder dig till din passion. Känn efter vad du inspireras av och ta in det. Tänk på att det spelar egentligen ingen roll vad det är du gör, det hela handlar om hur du gör det. Det är vad som kommer att göra hela skillnaden!

Osjälviskhet

En annan aspekt som får dig närmare lyckan är osjälviskhet och vänlighet. Genom att ge eller göra något för någon annan ökar din serotin nivå i kroppen. Känslan du upplever är äkta tillfredsställelse och glädje. Det finns inget som kommer att uppfylla dig så mycket som när du hjälper en annan människa.

Humor

Humor är en annan aspekt som frambringar lycka. Humor hjälper dig att ta en situation med lättnad, vilket automatiskt får dig att må bättre. Istället för att uppleva allt det som pågår omkring dig som mörkt, dåligt och destruktivt kan du välja att se det hela med en glimt i ögat. Förmågan att göra det kommer att hjälpa dig att se att saker och ting inte är så hemska eller dåliga som man kanske först tänkte. Och dessutom så kommer du att märka att när du har ett optimistiskt perspektiv så brukar det som är dåligt ofta försvinna ganska snabbt.

Kärlek

Kärlek är vad vi alla borde ha i vårt liv för att må bra. Och kärlek får vi från andra människor, det kan vara vår partner, vår familj, våra barn eller våra vänner. Kärlek har visat sig klart överlägsen över andra faktorer som människor förknippar med lycka. Som t.ex. pengar, karriär, berömmelse, intelligens, utseende. Genom nära och bra kontakt med andra så verkar livets svårigheter mindre. Genom att vårda den kärlek vi har får vi möjligheten till ett lång och lyckligt liv.

Är lycka lärbart

Jadå, det är det. Men det bror på dig själv. Din motivation, din vilja, din mentala-och fysiska hälsa och din miljö. Alla kan bli lyckligare genom att förändra sin tankeverksamhet och sitt beteende. För att vara lycklig måste du vara nöjd med dig själv och ditt liv. Alltså, med andra ord är vår lycka beroende på vårt interna välmående.

Accepterande

Det finns vissa interna egenskaper som kännetecknar lycka. Det första är accepterande. Och eftersom det är våra interna egenskaper vi fokuserar på så är det så att vi ska kunna acceptera vår egen verklighet för vad den är. Och mera än så, älska och uppskatta det vi har och det vi är. Genom detta accepterande kan man vara nöjd med dig själv och det som finns runt omkring en, varav man blir lycklig.

Förändring

Den andra egenskapen är förståelsen för förändring i livet. Förändring är en del av livet och förståelsen av detta faktum gör att du är anpassningsbar. Anpassningsbara människor anpassar sig till förändringen och tillåter inte det som pågår att påverka deras lycka eller glädje i livet. Insikten att både det som är ”bra” och det som är ”dåligt” i livet är tillfälligt och att det kommer och går. Gör att din lycka inte påverkas av den känslomässiga berg-o-dalbanan som dikterar människors liv som inte lyckas omfamna förändring.

Relationer

Och den sista aspekten för riktig lycka ligger i uppskattningen av de människor du har i ditt liv. Starka relationer kännetecknar känslomässigt välmående. Kvalitén på våra relationer spelar en stor roll i skapandet a vår lycka. Djupt förtroende och stark koppling till andra människor är avgörande för att vi ska kunna må bra.

Hur blir man lyckligare

Lycka är en abstrakt upplevelse, vissa dagar är man lyckligare än andra dagar. Genom historien är det många som har försökt att namne vad det är som gör en människa lycklig. Det som både historia och forskning har kommit fram till är att det finns vissa saker som man själv kan göra för att bli lyckligare.

Medvetenhet

Det första är att vara medveten. Och det blir man genom att öva sin uppmärksamhet på allting som man gör. Man kan vara medveten och uppmärksam när man är ute och promenerar, när man tränar, när man äter, när man jobbar, när man tillbringar tid med sin partner, men sina barn och i mer eller mindre alla andra situationer i livet. Man kanske inte kan vara uppmärksam hela tiden men man kan definitivt vara det i ca 10-15 minuter under varje tillfälle eller dag. Ta en mental paus och bara ta in allt det som finns inom dig och runt omkring dig.

Jämförelse

Vi är alla unika på vårt eget sätt. Men tyvärr så tillbringar för många sin tid på att jämför sig med någon annan. Det man självklart glömmer bort när man jämför sig, är att någon annan kanske har hållit på längre eller kämpat mera än en själv. Och av den anledningen är bättre. Och genom att jämföra sig, så hakar man efter på det som man själv är bra på. Eftersom ens fokus hela tiden ligger på en talang eller kunskap som relaterar till någon annan.

Arbete

Gör det du älskar och inte det du måste. Om du gör något för att du måste, vare sig det är ur ett ekonomiskt perspektiv eller för att du inte tror att du klarar av något annat. Så kan det du gör aldrig kännas meningsfullt för dig. Och om det du gör dag ut och dag in inte är meningsfullt så kan du även inte uppleva lyckan. Kom ihåg att lyckan kommer inifrån och inte från externa stimulanser.

Glöm inte att lycka är ett maraton och inte en sprint. Tillfredsställelse kommer från långvarigt engagemang när det gäller positivitet, relationer, prestation och vitalitet.

Andri Gerou

No Comments

Post A Comment