fbpx

Empati = förhållande

Empati = förhållande

Varje förhållande kan vara utmanande. Vi är trots allt alla olika individer med individuella sätt att tänka och bete oss på. Och i början av varje förhållande så är det kärleken och passionen som håller relationen stark och vital. Men med tiden så börjar man dels vänja sig vid den andra personen och det är väldigt troligt att man når stunden då man börjar att bli lite trött på sin partner.

Med tiden ebbar romantiken bort

Efter några år kanske spänningen är borta. Och ni kanske har slutat med de där små romantiska gesterna som ni tidigare engagerade er i. Som att säga små gulliga kärleksord till varandra. Eller impulsiva kramar och kyssar. Sakta men säkert känns det som om ni håller på att glida isär från varandra.

Detta är vanligt och tom förväntat i alla förhållanden. Men hur kommer det sig att vissa förhållanden ändå verkar klara de emotionella påfrestningarna som kommer med tiden. Medans andra förhållanden kraschar? Vad är den magiska formeln.

Hur hälsosamt är vårt förhållande

Ni kanske redan har kommit till ett läge där irritation och negativitet har tagit över. Ett exempel skulle kunna vara att det är helt och du har vaknat tidigare än din partner. Igår kanske ni gick till sängs utan att säga godnatt till varandra och den sura känslan sitter fortfarande kvar hos dig. I tankarna går du omkring och tänker på att du ångar att du själv inte sa godnatt till din sambo igår.

Men sedan så skiftar tankarna snabbt och dina tankar går istället till en attack mot din partner. Varför skulle du säga godnatt när hen inte gjorde det? Och vad är det för stil i huvud taget, kanske du tänker. Och irritationen bygger upp inom dig….

När din sambo väl kommer ner på morgonen och glatt säger god morgon så reagerar du som om hen istället sa.” Det är ditt fel att vi gick och la oss sura igår kväll!” Det som händer kallas enligt John Gottman positiv eller negativ känslo-upphävning. I klartext så betyder det att man har en benägenhet att åsidosätta en positiv upplevelse och istället tolka den som en negativ uppfattning.

Varning för negativitet

Och du måste hålla med att denna tendens är extremt destruktiv för ett förhållande. Risken är stor att den negativa känslan kommer att bygga på sig själv och bara bli större. Ända tills allting enbart tolkas negativt. Tills det känns att ert förhållande inte har positiva upplevelser alls.

Det som är jätte viktigt att förtydliga här är att din reaktion har med din upplevelse av situationen att göra. Din känslomässiga upplevelse. Och den egentliga upplevelsen har ingenting att göra med din reaktion. Utan din reaktion hade att göra med din känslomässiga hållning till din sambo. Och genom din känslomässiga hållning valde du hur betydelsen av upplevelsen den morgonen skulle vara.

Låter det logiskt? Eftersom du hade gått och irriterat dig på att ni inte sa godnatt igår. Och dessutom lagt över skulden på din partner. Så var din reaktion mot din sambo redan negativ när hen kom ner den morgonen. Och den negativa reaktionen du höll fast vid, påverkade hur du upplevde den morgonen.

Hur kan vårt förhållande bli bättre

Och även om ert förhållande redan har börjat dras ned i spiralen så finns det mycket goda chanser att ni reparerar er relation. Det krävs dock att ni båda väljer att göra det och att ni båda väljer att vända dessa negativa tolkningar till positiva igen. Och inte tillåta sig själv att dras ned och åsidosätta positiva upplevelser och situationer med negativa.

Det är alltså ett medvetet val ni har. Att ha negativa interaktioner behöver inte vara dåligt. De är bevis på att vi är olika och kan även vara bevis på att vi vill få vårt förhållande att fungera, vi tänker jobba på det. Och det är det medvetna valet du och din partner har. Tänk på att det krävs 5 positiva interaktioner för att övervinna en negativ interaktion!

Här är 6 tips på positiva interaktioner som du kan använda för att stärka ditt förhållande.

Var lyhörd och intresserad

Är du tillräckligt intresserad att lyssna när din partner mår dåligt eller klagar på något? Det är hälsosamt att var nyfiken och vilja ta reda på varför ens sambo mår dåligt eller är arg. Det får den andra personen att känna sig sedd och hörd, vilket är samma sak som att känna sig viktig i dina ögon.

Du kan göra det på olika sätt, men en bra början är att ställa frågor om vad som står på. Vara delaktig i samtaled och verkligen lyssna är också viktigt. Visa att man är med i samtalet och följer vad som sägs uppskattas självklart. Men viktigt att komma ihåg är att man kanske inte behöver komma in med vad man själv tycker eller hur man skulle ha gjort det annorlunda. Detta kan uppfattas som nedtryckande och likgiltigt.

Spendera mera tid tillsammans

Vi har all så mycket att göra hela tiden och det blir lätt att man går om varandra i ett förhållande. Men akta dig för det! Hur kan du förvänta dig att förhållandet skall vara vitalt och starkt när ni aldrig hinner prata med varandra. Inte har tid för att ha kul tillsammans, eller del både bra och dåliga moment. Det borde inte komma som en överraskning att ni har börjat att glid ifrån varandra…. Ett friskt förhållande kräver tid tillsammans.

Ni får båda vara kreativa här. Vad tycker ni om att göra? Vad kan ni göra oftare tillsammans. På vilket sätt kan ni komma närmare varandra och uppleva den där lilla extra lyckan?

Uttryck din kärleksfullhet

Detta är sååå viktigt. Och kanske viktigare för oss kvinnor än män. Men personligen så tror jag att alla människor njuter av lite extra kärleksfull uppmärksamhet. Och i ett förhållande så är det viktigt att dessa moment finns, även om ni är tillsammans i många år.

Det kan vara små men betydelsefulla gester. Som att du bara kramar om din sambo när du märker att hen verkar nere. Eller att du säger ”vill du prata om det”? Visa bara att du är närvarande räcker oftast, speciellt i stunder då din partner verkar nere.

Våga erkänna och be om förlåt

Det är alltför lätt att dras ner i den negativa spiralen och det blir då svårt att inse att man själv spelar en roll i en dålig relation. Man är väldigt utsatt i ett förhållande och när man känner sig sårad är det normalt att vilja försvara sig. Och det blir väldigt lätt så att man skyller på den andra parten och inte känner igen sina egna negativa handlingar.

Det är viktigt att våga erkänna när man har gjort fel till sin partner. Du kommer att känna dig mycket lättare om hjärtat när du väl erkänner att du har gjort fel. Och din partner kommer att uppskatta det. Och ni kommer båda att känna er närmare varandra, vilket ger er hopp om att ert förhållande ändå kan komma att fungera. Ni måste båda kunna ta ansvar för de sår ni har förorsakat varandra under en konflikt eller under en längre period. Och bästa sättet att komma vidare är att erkänna det och be om förlåt. Utan förlåtelse kan gamla sår inte läkas, tänk på det.

Visa att din sambo är viktig

Det är så lätt hamna i de där vardagskänslor, där man går på automatik. Man gör allt det som måste göras och man glömmer samtidigt allt det som fick en att bli kär i personen som man har bredvid sig. Och det är just det här som måste implementeras i förhållande. Små sakerna som ni bruka göra tillsammans eller till varandra. Det behöver inte vara något grandiost. Det är kontinuerliga småhandlingar som visar att du bryr dig. Och dessa små små handlingar är ett väldigt kraftfullt sätt att förbättra kärleken och positiviteten i förhållandet.

Dessa små saker kan vara vad som helt, känn efter vad som känns rätt för dig. Och vad du tror är viktigt för din partner. Bygg upp en buffert av positiva och kärleksfulla små moment så kommer att finnas där när en kris knackar på dörren.

Empati

Empati är inte en känsla, utan det är en handling. Något som du aktiv väljer att gör till eller för en annan person. Empati klassas som en av de djupaste formerna av mänsklig anknytning. Känslan av att vara missförstådd är väldigt smärtsam, och speciellt om det kommer från den person som är dig närmast.

Det är viktigt att både visa och ta del av genuint intresse från sin partner. Det finns inget värre än sårbarheten som kommer från att känna sig avvisad. Inte sedd eller förstådd. Se till att ni både ser och hör varandra. Och jobba på att förstå varandra mera. Prata om hur ni känner, eller hur ni tror att er partner känner. Ta upp känslor, var inte rädda för dem. Lyckas ni känna med varandra kommer ni att stärka ert emotionella band mellan er. Och det finns alltid utrymme för förbättring, det finns inte en gräns för hur mycket empati man kan uttrycka.

 

Om ni kämpar på så finns det inga gränser för vart ni kan komma!

Andri Gerou

 

 

No Comments

Post A Comment