fbpx

Hjälp! Är vi på väg att glida isär?

Hjälp! Är vi på väg att glida isär?

Känslor går upp och ner i varje förhållande. Men hur kan vi veta om det bara är en fas vårt förhållande går igenom eller om det är mer än så? Hur vet vi när vi börjar att glida isär från vår partner?

Vare sig en relation är fem år eller fem månader, kan det kännas som att vakna ur en dröm när det börjar gå neråt. Det kan kännas som om den personen du en gång höll så kär och hade så nära, plötsligt har förvandlats till någon annan. Eller så kanske det är du som har förändrats…….

Fullproppad vardag

Tyvärr, så är det alltför lätt att glida isär idag, då vi har så fullt upp med andra delar av vårt liv. Det kan vara mycket på jobbet just nu, eller så är det kanske dags för någon slags befordring. Eller så kanske det är din kropp som är i fokus just nu, där en massa timmar spenderas på gymmet. Våra liv är helt enkelt proppfulla med otaliga åtaganden och ansvar, det är inte så konstigt att vi glider isär.

Sanningen är den att våra relationer behöver både våran tid och uppmärksamhet för att växa och bli starkare. En relation som lämnas utan tillsyn kommer att spricka. Allting som man bryr sig om och vill ha väl fungerande behöver skötas om och underhållas. Inte minst vår relation. Att glida isär i en relation tar tid, det händer inte över natten. Det händer långsamt under en tidsperiod, som kan sträcka sig från några månader till några år. Det kan vara så att ni har slutat att visa uppskattning mot varandra, eller att ni har slutat att visa hänsyn till varandras önskan eller begäran.

Varningstecken

Vad har du då som varningstecken på att ditt förhållande håller på att glida isär? Det som är väldigt vanligt är att man böjar att spendera mindre och mindre tid tillsammans. Man trivs liksom inte längre i varandras sällskap. Det kan även vara att din partner börjar att irritera dig, det kan vara småsaker som sägs. Men det är ”tonen” eller ”sättet” som irriterar. Också vanligt är att man börjar att gå till sängs vid olika tidpunkter. Det kan vara så att man har ursäkter för att man gör det, ”jag känner mig så väldigt trött nu, så jag går till sängs lite tidigare” eller ”jag har lite jobb kvar att färdigställa, kommer och lägger mig snart”. Eller så kanske man är förbi stadiet med ursäkter och redan har egna rutiner som inte inkluderar den andra parten. Du kanske bara går och lägger dig med ett kort ”godnatt” och får bara ett nick till svar.

Sex, kanske du undrar över…… Ja, det är väldigt troligt att attraktionen och kemin också är slut. Tankar och lust för sex är som bortblåsta. Ingen passion, ingen lockelse eller tjusning, som om de aldrig ens har existerat…..

Om du nu under en tid har gått omkring och känt att du och din partner inte är varandra så nära längre, som ni en gång har varit. Kan det mycket väl vara ett tecken på problem i eran relation. Och även om det är smärtsamt och sorgligt, så måste ni ta itu med det omgående. Den goda nyheten är att om ni båda vill, så finns det många olika sätt som kan hjälpa er att komma varandra närmare igen.

Tips

Nedan finner du 7 tips som kommer att blåsa in nytt liv i ert förhållande.

 

  1. Prioritera er relation

Här gäller det att ni båda prioriterar ert förhållande medvetet. Visst kan det finnas saker i vardagen som kan komma emellan, men det gäller att ge utrymmer för kärleken att blomma igen. Spendera så mycket tid med varandra som möjligt. Ta promenader eller gå på bio. Gå ut på en fin restaurang. Visa uppskattning för småsaker som ni gör. Ha lite ”quality time” varje kväll med varandra. Dela med er med vad som har hänt under dagen.

  1. Prata öppet om era känslor

Låt din partner veta hur du känner och hur du skulle vilja att ni kommer varandra närmare. Prata om de känslor som du tycker har börjat att tyna bort. Var inte rädd för att visa din sårbarhet och rädsla. Få din partner att förstå hur mycket ert förhållande betyder för dig. Och samma sak gäller vice versa. Ni ska båda öppet kunna prata om hur ni känner och hur ni skulle vilja förbättra er relation. Ju flera känslor ni lyckas klä i ord, desto bättre kommer ni att kunna förstå varandra och börja växa tillsammans igen.

  1. Prioritera ert sexliv

Faktum är att sex oftast är en indikation för hur sund en relation är. Det kan vara svårt att bli intim igen, om man har glidit isär. Och speciellt om det har varit så under en längre period. Men det är viktigt att ni prioriterar sex. Sex släpper ut hormoner som inger en känsla av samspel och förbättrar känslomässig intimitet. Sex ökar nivån av engagemang och känslomässig kontakt mellan parter och ökar sannolikheten att par förblir tillsammans. Prata om det öppet med varandra och om det behövs kan ni till en början även lägga in en rutin. Tills ni börjar vänja er med varandra igen, och kan återgå till impulsivitet.

  1. Prata om gamla minnen

Det finns en anledning till att ni gifte er eller blev tillsammans, prata om dessa stunder. Dessa stunder kommer att påminna er om allt det som ni tyckte om med varandra. Prata om de stunder och känslor som fick er att bli förälskade i varandra. Vad tycket ni om att göra då? Gillar ni fortfarande samma saker eller har det ändrats. Kom överens om vad ni vill återuppliva från era minnen. Det kan vara aktiviteter, platser, stil och mycket annat. Bara genom att prata om det som en gång förde er samman väcker gamla kärleksfulla känslor. Använd dessa känslor till att bygga vidare på från där ni är idag.

  1. Fortsätt att väcka varandras intresse

Behandla din partner som någon du just mött. En del av attraktionen i en tidig relation är att upptäcka någon ny. Betydelsefulla frågor är ett sätt för er att förutsätta att vara intresserade av varandra. Sådana frågor fördjupar samtalet er emellan och ger er båda en inblick i varandras inre. Det kan vara frågor om varandras mål och motivationer, frågor om eran relationer eller relationer allmänt, resor, stress, kärlek eller frågor om era värderingar.

  1. Kontrollera nivån på era argument

Det gäller att avsluta eller dra ned nivån på era argument, innan det hettar till och kommer ur kontroll. När känslorna tar över, så blir det lätt att säga eller göra något som man sedan ångrar. Det går dock tyvärr inte att ta tillbaka de sårande eller elaka ord eller handlingar som har sagts eller gjorts. Det är vist att ibland ge efter för den andra parten, för att bibehålla balansen. Det betyder självklart inte att det är den ena parten som skall ge efter varje gång. Om ni känner att det börjar komma ur kontroll, ta en paus från diskussionen, och återgå till den senare igen. Det ger er en stund att lugna er och tänka logiskt över det som sades.

  1. Ändra någon del av dina egenskaper

Välj ut en egenskap hos dig själv, som du kan ändra på, vilket kommer att göra din partner lyckligare. I förhållanden finns det alltid någon egenskap som irriterar oss hos den andra. Och detta växer bara med tiden. Istället för att ge efter för denna irritation, använd din energi på att ta reda på vad din partner irriterar sig på hos dig. Och se vilken av de egenskaper som verkar mest irriterande på den andra, du kan ändra på eller sluta att göra. Och jag menar inte att någon av er skall förändras totalt, utan enbart att ni ska korrigerar eller justerar mindre personliga egenskaper som verkar störande på den andra. Och självklart skall detta gälla båda parterna.

 

Hoppas ni finner dessa tips användbara och att de kan hjälpa er på vägen mot en bättre och starkare relation.

Lycka till!❤️❤️❤️

Andri Gerou

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.