fbpx

Varför lyckas vissa människor och andra inte?

Varför lyckas vissa människor och andra inte?

Vilken typ är du? Framgång eller motgång? Tycker du att du för det mesta lyckas med det vill eller tycker du att du oftast misslyckas?

Om du är personen som lyckas med saker och ting i livet ett STORT GRATTIS! Och till dig som känner att du oftast misslyckas, då måste du ställa dig själv frågan ”varför misslyckas jag”.

Det finns alltid en anledning. Du är på inga sätt och vis sämre än personen som oftare lyckas. Och det finns ingenting som heter jag har tur eller jag har otur.

Framgång sker genom ansträngning och inte av en slump. Framgång förekommer genom tillämpningar av sunda principer och målmedvetna åtgärder.

2 förhållanden som skapar framgång

Det finns alltså två olika förhållanden som resulterar i framgång. Den första är interna upplevelser som man byggt upp sedan barndomen. Och den andra är aktiv handling som man skapar dagligen.

Det är egentligen en kombination av båda som behöv för att man ska kunna uppnå framgång och lycka i livet.

 1. Interna barndoms upplevelser

Precis som grunden till ett hus, är våra barndomsupplevelser den grund som resten av vårt liv bygger på. Och om grunden inte är stabil – har känslomässiga sprickor och trauman, ja då påverkas vi angående denna inlärda struktur som vuxna.

Vi har alla erfarenheter från vår barndom som har gjort ett stort intryck på oss. Faktum är att vi har många sådana erfarenheter. Och inte nog med det, många av dessa erfarenheter växer och transformeras sedan till nya grenar.

Negativa upplevelser

Du kanske kommer ihåg att dina föräldrar alltid bråkade, eller att dem aldrig verkade hemma. Som i mitt fall, kanske du upplevde att du inte var tillräckligt sedd eller uppmärksammad. Dina syskon kanske stal all uppmärksamhet tycker du. Du kanske även hade föräldrar som kunde höja rösten och bli rasande på något som du hade gjort.

Positiva upplevelser

Även positiva barndomsminnen lever kvar till vuxen ålder. Du hade äldre syskon som var väldigt stödjande och uppmuntrande. Och de hjälpte dig mycket under din uppväxt. Dina mor-eller far föräldrar var de mest underbara och uppmärksamma, de var liksom alltid där när du behövde det.

Även erfarenheter utanför familjen har säkerligen haft stor inverkan på dig, både positiv och negativ. Första skoldagen, ny aktivitet, byte av skola, flytt och mycket annat.

Hur blev vi som vi är idag?

Alla dessa minnen förstärker din upplevda erfarenhet, och din erfarenhet förstärker dina känslor som baseras på erfarenheten. Och är resultatet att vi idag har utvecklats på det sätt som vi har.

Du har lärt din sedan barndomen att hantera vissa erfarenheter på ett visst sätt. Konsekvenserna här är att du tar med dig dessa hanteringssätt även i vuxen ålder. Och om du t.ex. känner dig sårad, så reagerar du på det sätt som du har lärt dig.

Känslomässig sår och trauman

Detta är ett väldigt stort område, och vissa går genom livet utan att dra på för mycket ”gammalt bagage”, och andra har en hel del att tampas med.

Oftast handlar det om upplevelse av personlig kritik, känsla av att vara försummad, eller oviktig. Känsla av att inte vara uppskattad eller känslan av att vara avfärdad.

Jag kommer inte att gå in mer på den interna inriktningen, men om du har många känslomässiga sår.

Det en bra idé att söka upp professionell hjälp. Du kommer snabbare att komma loss dessa nedbrytande minnen. Det kan vara en coach, kurator eller psykolog.

 1. Aktiv daglig handling

Nu kommer vi till den delen som du i allra högsta grad medvetet kan påverka, dagligen.

Det kan vara både förbryllande och irriterande när man ser att vissa lyckas om man själv inte verkar klara av det. Det känns helt enkelt orättvist!

Du tycker att du har en uppriktig önskan för att lyckas. Du har rätt inställning och tom. en bra utbildning. Varför är det då så svårt att få det du vill, när du vet att du skulle kunna göra så mycket mera?

Svaret kan mycket väl vara att du inte engagerar dig tillräckligt för att uppnå dina mål. Du kanske inte spenderar all din tid på att utveckla planer för att uppnå dina drömmar? Eller så kanske du  inte jobbar hårt hela dagen för att göra dessa drömmar till verklighet? Fokuserar du på människor som kan hjälpa dig på vägen?

Det är lätt att ha drömmar och önskningar för framtiden, men det kräv även en stor nivå av engagemang för att kunna lyckas. Och oftast är det vår brist på intensiv och disciplinerad aktivitet som är anledningen till att vi inte lyckas.

Vill du ändra på detta? Vill även du vara den som lyckas?

Det som krävs är att du omvandlar dina drömmar till mål och dina mål till konkreta planer. Och dina planer sedan till detaljerade aktiviteter som kommer att leda dig mot ditt mål.

              Mål
 1. Dina mål måste vara realistiska för att du ska lyckas. Ett mål i livet ger dig ett syfte och en riktning som hjälper dig att orientera dig bättre med vilka steg du behöver ta. Inte nog med det, när du väl lyckas uppnå ditt första mål så kommer du att känna en enorm tillfredsställelse och lycka.
  Planering
 2. Nästa steg är planering……. Låter kanske tråkigt…. Men utan en detaljerad plan kommer dina mål aldrig att uppnås, och du kommer istället att driva omkring mållöst genom livet utan att ha lyckats uppnå någonting av värde. Som sagt det räcker inte med att ha drömmar och önskningar för att nå framgång.

  Dina mål måste stödjas av konkreta planer. Men det kan vara svårt att sätt upp bra mål och bra planer, speciellt om man aldrig tidigare har gjort det är S.M.A.R.T metoden bra. Metoden hjälper dig att organisera dina drömmar till specifika mål och planer.

  Andra männsikor
 3. Människor är viktiga i våra liv, och det vet vi alla. Men det är även viktigt att odla bra ”affärs” relationer. Det är ett viktigt steg när det gäller framgång. Det är en självklarhet att utveckla bra nätverk som kan hjälpa dig på vägen mot dina mål. Men för att lyckas med detta måste du även utveckla dina egna empatifärdigheter, vilket kommer att öka dina chanser med andra människor.

Förutom ovanstående steg som är ett krav för att lyckas måste du även ha personliga kvalifikationer.

Viktigt att vara ihärdig och tålmodig. Viktigt att vara ha en positiv självkänsla och vara optimistisk. Och självklart viktigt att ha det självförtroende som krävs.

Viktigt att att komma ihåg! Det går inte alltid så smidigt eller exakt som man har planerat i livet. Det betyder inte att du har misslyckats, utan att du behöver utarbeta en beredskapsplan.

Saker och ting behöver alltid justeras, vi lär oss på vägen och saker både ändra och tillkommer. Utarbeta en tidslinje som kommer att hålla dig på rätt väg och inte tappa fokus och perspektiv.

 

Lycka till! Det tar tid att lyckas, och om du verkligen vill nå ditt mål. Och om du verkligen ser till att följa din plan. Och om du inte ger upp, fast det ibland kan gå fel. Då kommer du att lyckas!!!

 

Andri Gerou

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.