fbpx

Är du trött på att göra samma misstag om och om igen?

Är du trött på att göra samma misstag om och om igen?

Gör du samma misstag om och om igen? Från saker som att fortsätta att spendera för mycket fast du vet att du har skulder, till frågor som att kontinuerligt välja ohälsosamma relationer.

Vad är det exakt som får dig att fortsätta att göra samma misstag? Det är klart att man blir frustrerad och självkritiskt när man upprepar misstag. Du kanske tror att du är den enda som gör det, men så är det absolut inte. Alla människor har specifika mönster som självklart skiljs åt men alla kan ändå relatera till det allmänna konceptet.

Skyll på din hjärna

Din hjärna är utformad för att upprepa de misstag du gör, din hjärna har utformat en rad olika neurologiska vägar som det går efter. Många av dessa ”vägar” har utformats under tidig barndom och det är troligt att man inte ens är medveten om att det är ett mönster. De misstag man gör är alltid kopplade till en tidig känslomässig påverkan.

När något sker som triggar igång dig (och detta är oftast undermedvetet), så använder du din ”småbarnshjärna”. Det betyder att du drivs av ett gammalt humör, sorg eller rädsla som enbart utgår från känslomässiga beteenden. Istället för att använda din frontal lob, din ”vuxenhjärna”.

Du kanske känner igen dig om du t. ex. äter skräpmat när du är ledsen eller deprimerad. Eller när du kanske tar en cigarett för att slappna av när du är stressad. Det finns känslor bakom dessa beteenden, känslor som inte fullkomligt är förstådda eller uppklarade.

Ouppklarade känslor

Dina ouppklarade känslor har skapat dina beteenden. Och dessa beteenden har skapats av den det du upplevde som barn, och vad du valde att tro som liten. Dvs, ditt trossystem och ju mera det du ”tror på” förverkligas desto mera börjar du att ”tro på” att så är det. Det kan vara något så simpelt som att du som liten har fått höra att du inte klarar av något, alltför många gånger. Att det nu är sättet du utgår ifrån när du fattar dina beslut idag. ”Jag kommer inte att klara det”, ”ingen idé med att försöka” eller ”inte en chans att jag får det” osv.

Det värsta av allt är att när man väl har skapat sitt ”trossystem” så gör man saker för att ”bevisa” för sig själv att man faktiskt har rätt. Allt detta sker undermedveten, så du är inte ens medveten om hela sceneriet som existerar i bakgrunden. Och där har du dina neurologiska vägar har skapats. Det beteenden som du har kommer från en förutbestämd tro som du håller om dig själv. Som du har skapat när du var liten och som är kopplad till din ”småbarnshjärna”.

Men att stoppa sig själv från att göra samma misstag är inte enkelt. Och din väg mot framgång förlängs och försvåras när du du gör konstanta felsteg. Du förlorar tid när du snurrar runt och runt och verkar aldrig komma till mål. Hur gör man för att inte göra om samma misstag igen?

Det kräver både hårt arbete och engagemang från dig. Nedanför så går jag igenom 3 ganska enkla steg som kan fungera som din strategi. Den är simpel och alla kan genomföra den.

Strategi för att komma ifrån dina misstag

  1. Sluta lova dig själv att du inte kommer att göra om det

Det är ett stort fel att lova sig själv att inte göra om misstaget. För det kommer du att göra……

Självklart är det mycket nyttigare att du förväntar dig att göra om misstaget, vilket du kommer att göra. På så sätt är du förberedd och på det sättet så ljuger du inte för dig själv. När du förbereder dig för att göra om ditt misstag så kommer du att vara alert på ett helt annat sätt. Än om du inte är förberedd. Du kommer att kunna sätta dig in i situationen på ett sätt som får dig att tänka annorlunda på det misstag som du gör om hela tiden.

  1. Identifiera misstaget

Det viktigaste i processen är att du förstår var det är du gör fel. Det är katalysatorn för att du ska kunna komma underfund med problemet. Utan att ha insikten i vad det handlar om kan du aldrig lösa problemet.

Och jag säger inte att det är lätt, för det är det inte. Men nästa gång du märker att du gör ett misstag som du vet att du även tidigare har upprepat, ta då en paus. Ta lite tid att tänka på det misstag du precis har gjort och skriv helst upp det på papper. Utforma en uppfattning om misstaget du har gjort och formulera det med dina egna ord.

Ett smidigt sätt att göra detta på är att du arbetar dig bakåt. Dvs. du börjar med att skriva precis efter att själva misstaget och tar dig själv bakåt för att komma fram till hur det kom sig att du kom dit i huvud taget.

  1. Bli medveten om de ”oviktiga besluten”

Ett till synes oviktigt beslut kan mycket väl vara det beslutet som är anledningen till upprepandet av det misstag du gör. Det handlar oftast om beslut som du inte ens reflekterar över. Och anledningen till det är att det är beslut som är del av ditt trossystem.

Det kan handla om beslut som att du ska sluta äta sötsaker just innan jul, vilket du vet att du inte kan hålla. Eller kanske ett beslut där du tar på dig för mycket på jobbet, vilket du självklart kommer att ångra snart. Eller att du säger ja till något som du irriterar dig själv över sedan.

Detta är beslut som kanske verkar oviktiga, men det du egentligen gör är att du omedvetet saboterar dig själv. Dessa beslut har du själv utformat för att du ska kunna bevisa för dig själv att du kommer att misslyckas.

Det är ytterst viktigt att du slutar med dessa destruktiva beslut. De finns där och är skapade för att du under en viss tidpunkt under ditt liv valde att tro på något om dig själv. Dessa tankar och känslor är det som håller dig tillbaka och får dig att upprepa dina misstag. Så nästa gång du tar ett till synes oviktigt beslut, rannsaka det noga. Innan du väljer att agera på det.

 

Lycka till och hör av dig om du har några frågor.

Andri Gerou

 

No Comments

Post A Comment