fbpx

Varför tacksamhet är så viktigt för barn

Varför tacksamhet är så viktigt för barn

De flesta av oss föräldrar tycker att det är viktigt att våra barn lär sig att uppskatta saker och ting här i livet. Det kanske de flesta inte vet är att kontinuerlig tacksamhet resulterar i hög livs tillfredsställelse. Och främst då för personen som uttrycker tacksamhet, och inte mottagaren.

Jag menar inte att den person som tar emot tacksamhet inte blir nöjd eller glad, men det är två helt skilda perspektiv på tillfredsställelse. Vad är effekterna av tacksamhet på ett barn, kanske du undrar. Och svaret är oändliga! Väldigt många olika fördelar har kopplats till tacksamhet, så som. Högre nivå av lycka, optimism, mindre aggression och högre självkänsla.

Och precis på samma sätt som tacksamhet ökar intern styrka och hög optimism. På precis samma sätt sänker tacksamhet även stress, rädsla och osäkerhet. Tacksamhet kan ses som en ”godhet” i samhället, någonting som man personligen kan tillföra. Om jag ska försöka att skildra hur denna tillförsel fungerar. Så, man kan säga att det tillför godhet på så sätt att personer upplever en tacksamhet när de är mottagaren till en god gärning. Och det tillstånd som framkallas resulterar i att mottagaren blir motiverad i att återgälda gärningen.

Vad sker internt när man är utövar tacksamhet

Den interna utvecklingen som sker är att man blir medveten om att den andra personen agerade utifrån ett medvetet val. Och denna insikt leder till en förståelse bakom ”godheten” bakom agerandet. Parallellt så leder denna insikt till förståelsen att detta agerande är konstruktivt och välgörande. Både för den andra personen men även för en själv personligen.

Genom att vara tacksam till andra men även till sig själv och allt det man har, höjs glädjenivån. Personligen så tror jag att det är väldigt få föräldrar som inte önskar sina barn all glädje och lycka i världen.

Vad är fördelarna

Genom att utöva tacksamhet utvecklas en långvarig känsla av tillfredsställelse. Vår hjärna släpper ut dopamin och serotonin under stunder av tacksamhet. Och dessa två neurologiska substanser är det neurologiska anledningen till att vi mår ”bra”. När dopamin eller serotonin ökar, så kan vårt humör skifta omgående.

Och genom att vi medvetet övar tacksamhet varje dag stärker vi vår hjärna och resultatet är en permanent tacksam och positiv känsla som vi upplever inombords. Förutom fördelarna med självkärlek och empati så påverkar tacksamhet både psykologiska och fysiska tillstånd, så som stress, ångest och depression (Moll, Zahn et.al. 2007).

Kan barn lära sig tacksamhet

Absolut! Viktigt att påpeka dock är att yngre barn har svårare att förstå innebörden av tacksamhet. Och anledningen till det är att det är för efter det sjätte året som barn börjar att utveckla sin empatiförmåga. Och empati i sig är länkat till tacksamhet.

Något annat som är viktigt att veta är att tacksamhet är ett inlärt beteende, dvs. det går att lära in. Men det gäller att ta hänsyn till själva utvecklingsstadiet som barnet är i, och barnets förmåga att kunna relatera till ”utanför sig självt”.

Och även om det är uppenbart för de flesta, så måste jag ändå påpeka att vi föräldrar själva måste gestalta det beteende som vi hoppa att våra barn ska ta efter. Ditt barn lär sig genom att betrakta dig, mer än genom vad du säger till det.

Övningar som hjälper barn att utveckla tacksamhet

  1. Reflektera över tacksamhet

Denna övning kan göras på många olika sätt. Det viktiga är att det görs på ett dagligt basis. Ni kan göra det vid läggdags, vilket är min favorit. Eftersom precis innan man somnar in så hamnar man under intryck av theta vågor. När du befinner dig i theta vågor är det väldigt lätt för alla intryck som du tänker eller upplever under den stunden att snabbare hamna i ditt undermedvetna.

En annan idé  är att reflektera över sin dag under middagen och prata om minst en sak som var bra under dagen. Du hjälper ditt barn med att överblicka sin dag och kunna relatera till att det finns något positivt även de dagar som inte är lika bra.

  1. Säga tack

Att vara artig och säga tack när någon hjälper dig är nog en självklarhet idag. Men om vi drar det ett steg längre, iväg från vår närmsta familj och vänner. Motivera ditt barn att upptäcka på vilket sätt kända och okända människor i barnets omgivning hjälper dem. Det kan var kocken i skolan, som lagar den goda maten. Det kan vara tunnelbaneföraren som så smidigt tar oss till rätt destination. Eller varför inte kassörskan på ICA. Utveckla det tillsammans och kom med nya idéer varje dag. Det kan även vara så simpla saker som ett leende från en främmande människa.

Och det är inte alltid nödvändigt att personligen säga tack. Det räcker faktiskt med att tänka tanken, effekten är precis samma. I alla fall när det gäller en själv. Självklart i den mån det är möjligt är det bra att personligen säga tack. På så sätt så hjälper man även den andra personen att må bättre och känna sig mera uppskattad. Och det är något som jag starkt tror på att barn tycker om, att göra någon annan glad.

  1. Hjälp andra

Uppmuntra ditt barn att på ett lämpligt sätt hjälpa andra människor. Var med och hitta olika orsaker som kan finnas till att hjälpa någon annan. Det kanske är den gamla damen i huset mitt emot. Eller en så liten grej som att kanske bara plocka upp skräp som någon annan inte har slängt efter sig. Ni kan även om ni skulle vilja ta det till en högre nivå genom att donera till föräldralösa barn eller hemlösa.

Det viktiga med själva uppgiften är att få ditt barn att uppleva att genom att hjälpa andra, och speciellt de som är i nöd. Så hjälper det ditt barn att uppskatta sig själv och sitt eget liv mer. Vilket även utvecklar insikten av hur mycket man själv har. Och hur tacksam man ska vara över det.

  1. Vad är viktigt för ditt barn

Att ha ett syfte i livet skapar ett meningsfullt liv. Hjälp ditt barn att hitta passande syfte för deras liv. Och det behöver inte vara något grandiost, den kan räcka med att syftet är att städa ens eget rum. Det handlar om att hjälpa barnet att hitta sin passion eller ett syfte som passar dem. Hjälp dem att hitta sina intressen och drömmar, även om de är kortsiktiga.

Försök att få fram hur ditt barn tycker att det är speciellt. Och på vilket sätt hen tror att hen kan göra en skillnad. Tacksamhet handlar om att vara en del av en större bild. Att kunna relatera till sådant som är viktigt även för andra. Och det är aldrig helt fel att börja med familjens förhållningssätt och hur alla medlemmarna beror på varandra.

  1. Interna mål

Sist men inte minst. Vi lever i en materialistisk värld, och vi vill alla ha mer och mer. Och helt normalt så strävar även våra barn efter materiella mål och ägodelar. Men externa mål leder enbart till tillfällig tillfredsställelse, efter en stund är man trött på det man har och siktar på något bättre, dyrare eller nyare.

Hjälp ditt barn att utveckla interna mål. Fokusera på det som handlar om egenkärlek, självsäkerhet, kompetens, lycka, framgång och personlig utveckling. Och din uppgift som mamma eller pappa är att uppmuntra deras prestationer och berömma dem för varje mål eller delmål de uppnår.

 

Det kräver tid men resultaten är så värda det! Försök att få in det i er vardagsrutin så fort som möjligt.

Andri Gerou

 

No Comments

Post A Comment